Ta sałatka bardzo przypomina tradycyjną sałatkę jarzynową, jednak dodatkowe składniki, czyli drobno pokrojone matiasy i koperek. Wychodzi niezwykle smaczna.
Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 większa marchewka,
- 1 średni korzeń pietruszki,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 garście mrożonego groszku,
- 5 wymoczonych filetów śledziowych alla matias,
- mała cebula,
- 3-4 łyżki dobrego majonezu,
- sól, pieprz.
– Składniki na średnią miskę sałatki.
Jak zrobić sałatkę jarzynową ze śledziem?
- Umyte, ale nie obrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę (wszystko w całości) włóż do garna, zalej wodą, gotuj pod przykryciem aż zmiękną – przez około pół godziny. Warzywa odcedź, ostudź, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Groszek gotuj przez 3 minuty, dodaj do pozostałych warzyw.
- Dodaj również posiekane jajka, pokrojone w kostkę ogórki, pokrojone w kostkę śledzie, posiekany koperek i majonez. Dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
- Przed podaniem sałatkę należy schłodzić w lodówce.
Rada: do sałatki można też dodać pokrojone w drobną kostkę winne jabłko.