Bardzo polubiłem te sałatki z fasolką szparagową. Niedawno miałem dla was wersję z tuńczykiem, teraz przygotowałem równie pyszną, choć zupełnie inną z boczkiem i ziemniakami.
Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej z boczkiem i ziemniakami
Składniki:
- 400 gramów żółtej fasolki szparagowej,
- 300 gramów małych ziemniaków,
- 100 gramów boczku wędzonego w plasterkach,
- 1 cebula,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej z boczkiem i ziemniakami?
- Z fasolki odetnij końcówki z łodyżką, gotuj, aż zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna, odcedź, ostudź.
- Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj, ugotuj do miękkości, przestudź, przekrój na pół.
- Na patelni przesmaż plasterki boczku, gdy się zrumienią zdejmij i odłóż.
- Na wytopionym tłuszczu, jeśli jest go bardzo mało, wlej trochę oleju, przesmaż ziemiami i cebulę pokrojoną w piórka. Również ostudź.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj musztardę, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Rada: sałatkę można podać w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłą.