Sałatka z fasolki szparagowej z ziemniakami i boczkiem. Bardzo sycąca i pełna smaku

Bardzo polubiłem te sałatki z fasolką szparagową. Niedawno miałem dla was wersję z tuńczykiem, teraz przygotowałem równie pyszną, choć zupełnie inną z boczkiem i ziemniakami.

Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej z boczkiem i ziemniakami

Składniki:

  • 400 gramów żółtej fasolki szparagowej,
  • 300 gramów małych ziemniaków,
  • 100 gramów boczku wędzonego w plasterkach,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę z fasolki szparagowej z boczkiem i ziemniakami?

  1. Z fasolki odetnij końcówki z łodyżką, gotuj, aż zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna, odcedź, ostudź.
  2. Ziemniaki dokładnie umyj, nie obieraj, ugotuj do miękkości, przestudź, przekrój na pół.
  3. Na patelni przesmaż plasterki boczku, gdy się zrumienią zdejmij i odłóż.
  4. Na wytopionym tłuszczu, jeśli jest go bardzo mało, wlej trochę oleju, przesmaż ziemiami i cebulę pokrojoną w piórka. Również ostudź.
  5. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj musztardę, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

Rada: sałatkę można podać w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłą.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *