Ryba po japońsku. Niektórzy twierdzą, że lepsza niż po grecku

Nie mam pojęcia skąd wzięła się ta nazwa, nie ja ją wymyśliłem, co nie zmienia faktu, że tak przyrządzona ryba wychodzi wyjątkowo smaczna. Można zrobić jako alternatywę dla ryby po grecku.

Składniki:

  • 500 gramów fileta z ryby morskiej,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • ćwierć szklanki mleka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 cebule,
  • po około 150 gramów pieczarek marynowanych, papryki marynowanej i ogórków kiszonych,
  • słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić rybę po japońsku?

  1. Filet podziel na porcje, oprósz solą i pieprzem.
  2. Do miski wbij jajko, wsyp mąkę, wlej mleko, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  3. W cieście zanurzaj kawałki ryby, smaż na ciemnozłoty kolor, zdejmij, odłóż.
  4. Teraz na patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, smaż do zrumienienia, dodaj pokrojone pieczarki, paprykę i ogórki, smaż jeszcze chwilę, dodaj koncentrat, dwa słoiczki wody, wymieszaj, duś przez 10 minut, ewentualnie dopraw solą.
  5. W półmisku wyłóż  warstwę sosu, na nim połóż rybę, przykryj sosem i tak do wyczerpania składników
  6. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby danie się przegryzło.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *