Spaghetti z klopsikami według amerykańskiego przepisu

Przepis na to danie trafił do USA razem z emigrantami z Włoch. Z czasem w nowej ojczyźnie zaczęto je przyrządzać nieco inaczej. Amerykańskie klopsiki są większe, w sosie nie ma warzyw i pojawiają się inne przyprawy. Lubię je tak samo jak oryginał i często robię.

Przepis na amerykańskie spaghetti z klopsikami

Składniki:

  • 400 gramów mielonej wołowiny,
  • 400 gramów mielonej wieprzowiny,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 cebula do mięsa i jedna do sosu,
  • 2 ząbki czosnku do mięsa i 2 do sosu,
  • 700 ml passaty,
  • oliwa,
  • płaska łyżka papryki mielonej,
  • papryka ostra mielona – według smaku, danie powinno być jednak wyczuwalnie pikantne,
  • płaska łyżeczka mielonego kuminu,
  • sól, pieprz,
  • 500 gramów makaronu spaghetti,
  • parmezan lub podobny ser do posypania dania na talerzach.

– Składniki na 4 większe porcje.

 

Jak zrobić amerykańskie spaghetti z klopsikami?

  1. Czosnek obierz, posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na desce widelcem lub krawędzią noża.
  2. Jedną cebulę drobno posiekaj, zrumień na odrobinie oliwy.
  3. Oba rodzaje mięsa przełóż do miski, wbij jajko, dodaj zrumienioną cebulę i połowę roztartego czosnku, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wyrób dokładnie przy pomocy dłoni.
  4. Zwilżonymi wodą dłońmi odrywaj kawałki masy, formuj klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej.
  5. Pulpeciki przesmaż na oliwie, 2-3 razy obracając, aby równomiernie się zrumieniły, zdejmij i odłóż.
  6. Teraz na patelnię wrzuć drugą posiekaną cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia, dorzuć pozostały czosnek, wsyp kumin i paprykę mieloną, mieszając, smaż jeszcze chwilę.
  7. Wlej passatę, butelkę wypełnij do 3/4 wodą, wypłucz resztki i także wlej na patelnię.
  8. Dopraw solą i pieprzem, włóż klopsiki, po zagotowaniu duś na małym ogniu przez 15 minut – sos może wydawać się rzadki, makaron dodany w kolejnym kroku wciągnie jednak nadmiar wody.
  9. Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź, włóż do gotujących się klopsików, mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty.
  10. Potrawę przełóż na talerze, posyp startym serem.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *