Przepis na to danie trafił do USA razem z emigrantami z Włoch. Z czasem w nowej ojczyźnie zaczęto je przyrządzać nieco inaczej. Amerykańskie klopsiki są większe, w sosie nie ma warzyw i pojawiają się inne przyprawy. Lubię je tak samo jak oryginał i często robię.
Przepis na amerykańskie spaghetti z klopsikami
Składniki:
- 400 gramów mielonej wołowiny,
- 400 gramów mielonej wieprzowiny,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 cebula do mięsa i jedna do sosu,
- 2 ząbki czosnku do mięsa i 2 do sosu,
- 700 ml passaty,
- oliwa,
- płaska łyżka papryki mielonej,
- papryka ostra mielona – według smaku, danie powinno być jednak wyczuwalnie pikantne,
- płaska łyżeczka mielonego kuminu,
- sól, pieprz,
- 500 gramów makaronu spaghetti,
- parmezan lub podobny ser do posypania dania na talerzach.
– Składniki na 4 większe porcje.
Jak zrobić amerykańskie spaghetti z klopsikami?
- Czosnek obierz, posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na desce widelcem lub krawędzią noża.
- Jedną cebulę drobno posiekaj, zrumień na odrobinie oliwy.
- Oba rodzaje mięsa przełóż do miski, wbij jajko, dodaj zrumienioną cebulę i połowę roztartego czosnku, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wyrób dokładnie przy pomocy dłoni.
- Zwilżonymi wodą dłońmi odrywaj kawałki masy, formuj klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej.
- Pulpeciki przesmaż na oliwie, 2-3 razy obracając, aby równomiernie się zrumieniły, zdejmij i odłóż.
- Teraz na patelnię wrzuć drugą posiekaną cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia, dorzuć pozostały czosnek, wsyp kumin i paprykę mieloną, mieszając, smaż jeszcze chwilę.
- Wlej passatę, butelkę wypełnij do 3/4 wodą, wypłucz resztki i także wlej na patelnię.
- Dopraw solą i pieprzem, włóż klopsiki, po zagotowaniu duś na małym ogniu przez 15 minut – sos może wydawać się rzadki, makaron dodany w kolejnym kroku wciągnie jednak nadmiar wody.
- Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź, włóż do gotujących się klopsików, mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty.
- Potrawę przełóż na talerze, posyp startym serem.