Haluszki, czyli góralskie kluski. Wystarczy okrasa, trochę bryndzy i niebo w gębie!

Bywają różnie nazywane – haluszki, gałuszki, hałuski albo kluski scykane. To proste danie kuchni góralskiej przyrządzane w Polsce, ale też na Słowacji, podobnie robią je też Niemcy i Austriacy. Najpyszniejsze z okrasą i odrobiną bryndzy.

Przepis na haluszki – góralskie kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200 gramów boczku wędzonego,
  • 1 cebula,
  • około 100 gramów bryndzy,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić haluszki?

  1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnych oczkach (na papkę), porządnie odciśnij przez ścierkę (płyn zachowaj), przełóż do miski.
  2. Poczekaj aż na dnie naczynia z płynem zbierze się skrobia, wodę odlej, skrobię dodaj do ziemniaków.
  3. Dodaj również 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj.
  4. W garnku zagotuj wodę, posól.
  5. Z masy odrywaj małe nieregularne kawałki albo skub masę na desce łyżką lub nożem (scykanie).
  6. Wrzuć do gotującej się wody kilka klusek na próbę, po wypłynięciu gotuj 3 minuty, wyciągaj łyżką cedzakową. Jeśli kluski się trzymają i są sprężyste, ugotuj pozostałe w 2-3 partiach. Gdyby kluski były zbyt miękkie, dodaj jeszcze łyżkę mąki – jest to zależne od gatunku ziemniaków.
  7. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, gdy puści tłuszcz, dorzuć posiekaną cebulę i wszystko zrumień.
  8. Na patelnię przełóż kluski, delikatnie wymieszaj.
  9. Już na talerzach posyp pokruszoną bryndzą i szczypiorkiem, oprósz pieprzem. Podawaj od razu.

Rada: zamiast bryndzy można użyć twarogu.

Sprawdź także przepis na prażuchę:

Prażucha czyli najprostsze kluski świata rodem z polskiej wsi. Przepis wideo

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *