Bywają różnie nazywane – haluszki, gałuszki, hałuski albo kluski scykane. To proste danie kuchni góralskiej przyrządzane w Polsce, ale też na Słowacji, podobnie robią je też Niemcy i Austriacy. Najpyszniejsze z okrasą i odrobiną bryndzy.
Przepis na haluszki – góralskie kluski
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200 gramów boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- około 100 gramów bryndzy,
- szczypiorek,
- sól, pieprz.
Jak zrobić haluszki?
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnych oczkach (na papkę), porządnie odciśnij przez ścierkę (płyn zachowaj), przełóż do miski.
- Poczekaj aż na dnie naczynia z płynem zbierze się skrobia, wodę odlej, skrobię dodaj do ziemniaków.
- Dodaj również 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj.
- W garnku zagotuj wodę, posól.
- Z masy odrywaj małe nieregularne kawałki albo skub masę na desce łyżką lub nożem (scykanie).
- Wrzuć do gotującej się wody kilka klusek na próbę, po wypłynięciu gotuj 3 minuty, wyciągaj łyżką cedzakową. Jeśli kluski się trzymają i są sprężyste, ugotuj pozostałe w 2-3 partiach. Gdyby kluski były zbyt miękkie, dodaj jeszcze łyżkę mąki – jest to zależne od gatunku ziemniaków.
- Boczek pokrój w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, gdy puści tłuszcz, dorzuć posiekaną cebulę i wszystko zrumień.
- Na patelnię przełóż kluski, delikatnie wymieszaj.
- Już na talerzach posyp pokruszoną bryndzą i szczypiorkiem, oprósz pieprzem. Podawaj od razu.
Rada: zamiast bryndzy można użyć twarogu.
Sprawdź także przepis na prażuchę:
Prażucha czyli najprostsze kluski świata rodem z polskiej wsi. Przepis wideo