Jestem miłośnikiem Strogonowa, zawsze robię go według najbardziej klasycznego przepisu, bardzo więc spodobał mi się pomysł, aby przyrządzić go w innej formie, nie zmieniając listy składników. Wspaniałe danie.
Przepis na steka Strogonow
Składniki:
- 1 stek wołowy o wadze około 200 gramów – rostbef, antrykot, polędwica,
- 1 mała cebula,
- 100 gramów pieczarek,
- 1 średni ogórek kiszony,
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- łyżeczka gładkiej musztardy,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- olej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić steka Strogonow?
- Stek wyjmij z lodówki na pół godziny przed smażeniem, oprósz pieprzem, natrzyj łyżką oleju.
- Pieczarki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na połówki, większe na ćwiartki.
- Cebulę pokrój w pióra, ogórka w kostkę.
- Stek połóż na rozgrzanej, najlepiej stalowej, patelni – usmaż według oczekiwanego stopnia. W uproszczeniu: krwisty smaż 1-2 minuty z każdej strony, średnio wysmażony 3-4 minuty z każdej strony, wysmażony 5-6 minut z każdej strony.
- Na patelnię po smażeniu steka wlej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i pieczarki, smaż chwilę, dorzuć ogórka, smaż nadal do lekkiego zrumienienia.
- Wlej śmietankę, dodaj musztardę i natkę, dopraw solą i pieprzem, zagotuj.
- Stek pokrój w paseczki, osocze, które wypłynęło na deskę, wlej do sosu i wymieszaj.
- Na talerz wylej trochę sosu, wyłóż stek i polej resztą sosu.
Rada: do tak przygotowanego steka najlepiej smakuje bagietka.


