To jeden z tych włoskich przepisów na przyrządzenie makaronu, który przy minimalnej ilości składników daje maksimum smaku. W dodatku zrobicie go w kwadrans. Idealny, gdy na gotowanie nie ma zbyt wiele czasu.
Makaron z boczkiem i serem
Składniki:
- 250 gramów makaronu – użyłem dużych rurek paccheri ale może być każdy inny,
- 200 gramów surowego boczku wędzonego,
- 2 ząbki czosnku,
- garść startego twardego sera dojrzewającego (np. parmezan) plus ser do posypania dania na talerzach,
- 1 świeża ostra papryczka,
- łyżka natki pietruszki,
- pieprz.
Jak zrobić makaron z boczkiem i serem?
- Makaron ugotuj „al dente” według wskazań na opakowaniu, odlej szklankę wody z gotowania, resztę odcedź.
- Boczek pokrój w kostkę, przesmaż do wytopienia własnego tłuszczu i zrumienienia.
- Dodaj czosnek pokrojony w plasterki i pokrojoną w plasterki papryczkę, smaż minutę, wlej wodę z makaronu, wsyp garść startego sera, mieszając, zagotuj, powstanie sos.
- Do sosu włóż makaron, dodaj natkę, dopraw pieprzem, wymieszaj i od razu podawaj, posypane dodatkową porcją sera.