Na ten przepis natrafiłem w jednej z moich starych książek kucharskich jako „pasta szopska”, co sugeruje, że mamy tu bałkańskie klimaty kulinarne. Troszkę go przerobiłem i wziąłem się za przygotowanie. Wyszło pysznie. Taki twarożek jest świetny do kanapek, może być też podany podobnie jak greckie tzatziki – jaki dip czy dodatek do pieczonych i grillowanych mięs.
Przepis na twarożek szopski
Składniki:
- 500 gramów chudego twarogu lub taka sama ilość gładkiego mielonego twarogu,
- pół szklanki mleka (potrzebne, jeśli używasz zwykłego twarogu),
- 2 papryki – użyłem żółtej i czerwonej,
- 2 ząbki czosnku,
- świeża bazylia – garść listków (zamiennie można użyć natki),
- oliwa,
- sól, pieprz.
Jak zrobić twarożek szopski?
- Twaróg włóż do miksera, wlej mleko, miksuj aż zrobi się gładki. Można to zrobić także blenderem.
- Paprykę pokrój w paseczki, smaż na oliwie pod przykryciem przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając – ma zmięknąć.
- Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę teraz już bez przykrycia.
- Przestudzoną zawartość patelni (zostaw łyżkę do dekoracji) dodaj do twarogu razem z posiekaną bazylią, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Wyłóż zachowaną paprykę, skrop oliwą i podawaj.