Wegański makaron z tofu i pieczarkami

Tylko roślinne składniki i mnóstwo smaku. To jedno z tych wegańskich dań, które śmiało można podać mięsożercom i nikt nawet nie zająknie się, że czegoś w nim brakuje.

Przepis na wegański makaron z tofu i pieczarkami

Składniki:

  • 250 gramów pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 gramów tofu,
  • po 3 łyżki jasnego i ciemnego sosu sojowego,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • 250 gramów makaronu – użyłem spaghetti, ale może być też inny.

Jak zrobić wegański makaron z tofu i pieczarkami?

  1. Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź – zachowaj 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
  2. Tofu pokrój w kostkę, lekko zrumień na oliwie, zdejmij, odłóż.
  3. Na tę samą patelnię wrzuć pieczarki pokrojone w plasterki i drobno posiekaną cebulę, smaż również do lekkiego zrozumienia, pod koniec dodaj posiekany czosnek.
  4. Dodaj tofu, smaż kolejne 2 minuty, dodaj makaron, wlej wodę z gotowania makaronu, dopraw sosami sojowymi, mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze 2 minuty.
  5. Na koniec dopraw pieprzem i dodaj posiekaną natkę.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *