Tylko roślinne składniki i mnóstwo smaku. To jedno z tych wegańskich dań, które śmiało można podać mięsożercom i nikt nawet nie zająknie się, że czegoś w nim brakuje.
Przepis na wegański makaron z tofu i pieczarkami
Składniki:
- 250 gramów pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 gramów tofu,
- po 3 łyżki jasnego i ciemnego sosu sojowego,
- mały pęczek natki pietruszki,
- oliwa,
- pieprz,
- 250 gramów makaronu – użyłem spaghetti, ale może być też inny.
Jak zrobić wegański makaron z tofu i pieczarkami?
- Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź – zachowaj 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Tofu pokrój w kostkę, lekko zrumień na oliwie, zdejmij, odłóż.
- Na tę samą patelnię wrzuć pieczarki pokrojone w plasterki i drobno posiekaną cebulę, smaż również do lekkiego zrozumienia, pod koniec dodaj posiekany czosnek.
- Dodaj tofu, smaż kolejne 2 minuty, dodaj makaron, wlej wodę z gotowania makaronu, dopraw sosami sojowymi, mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze 2 minuty.
- Na koniec dopraw pieprzem i dodaj posiekaną natkę.