Sałatka z figą, szynką parmeńską, serem pleśniowym i sosem balsamicznym

Słodka figa, słona szynka i ser pleśniowy, a do tego winny sos balsamiczny. Okazuje się, że takie nieoczywiste połączenie składników w sałatce współgra zaskakująco dobrze. Mieszają się tu różne smaki, które jednak świetnie się uzupełniają i przełamują. Gdy jadłem ją po raz pierwszy, pysznie mnie zaskoczyła. Koniecznie spróbujcie.

Przepis na sałatkę z figą 

Składniki:

  • 3 garście rukoli, roszponki, listków szpinaku, a najlepiej miksu różnych sałat,
  • 4 dojrzałe figi,
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej,
  • 100 gramów sera z niebieską pleśnią,
  • pół czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz.

– Składniki na 2-3 porcje sałatki.

Jak zrobić sałatkę z figą?

  1. Ocet balsamiczny wlej do miski, dodaj szczyptę soli, następnie, intensywnie mieszając trzepaczką, cieniutką stróżką wlewaj oliwę aż powstanie gęsty jednolity sos.
  2. Na dużym talerzu lub półmisku wyłóż listki sałaty, na nich ułóż pokrojone w czwórki figi, szynkę pokrojoną w paseczki i pokruszony ser i piórka cebuli.
  3. Sałatkę oprósz pieprzem, polej sosem balsamicznym i od razu podawaj.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *