Słodka figa, słona szynka i ser pleśniowy, a do tego winny sos balsamiczny. Okazuje się, że takie nieoczywiste połączenie składników w sałatce współgra zaskakująco dobrze. Mieszają się tu różne smaki, które jednak świetnie się uzupełniają i przełamują. Gdy jadłem ją po raz pierwszy, pysznie mnie zaskoczyła. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na sałatkę z figą
Składniki:
- 3 garście rukoli, roszponki, listków szpinaku, a najlepiej miksu różnych sałat,
- 4 dojrzałe figi,
- 4 plasterki szynki parmeńskiej lub innej szynki dojrzewającej,
- 100 gramów sera z niebieską pleśnią,
- pół czerwonej cebuli,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz.
– Składniki na 2-3 porcje sałatki.
Jak zrobić sałatkę z figą?
- Ocet balsamiczny wlej do miski, dodaj szczyptę soli, następnie, intensywnie mieszając trzepaczką, cieniutką stróżką wlewaj oliwę aż powstanie gęsty jednolity sos.
- Na dużym talerzu lub półmisku wyłóż listki sałaty, na nich ułóż pokrojone w czwórki figi, szynkę pokrojoną w paseczki i pokruszony ser i piórka cebuli.
- Sałatkę oprósz pieprzem, polej sosem balsamicznym i od razu podawaj.