Bardzo lubię połączenie kapusty z makaronem, czyli istotę łazanek. Tym razem przygotowałem wersję bezmięsną z młodą kapustą, ciecierzycą i pieczarkami.
Przepis na wegańskie łazanki z młodą kapustą
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 2 cebule,
- 500 gramów pieczarek,
- 200 gramów ugotowanej ciecierzycy – może być z puszki,
- 250 gramów makaronu łazanki,
- olej,
- kilka łyżek sosu sojowego – według smaku,
- pieprz.
Jak zrobić wegański łazanki?
- Makaron ugotuj według wskazówek z opakowania, odcedź.
- Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, gdy odparuje woda, którą oddadzą pieczarki, lekko zrumień.
- Dodaj posiekaną kapustę i ciecierzycę, wlej pół szklanki wody, duś na małym ogniu przez 15 minut, kilka razy mieszając.
- Dodaj makaron, dopraw sosem sojowym, dokładnie wymieszaj.