Wegańskie łazanki z młodą kapustą i ciecierzycą

Bardzo lubię połączenie kapusty z makaronem, czyli istotę łazanek. Tym razem przygotowałem wersję bezmięsną z młodą kapustą, ciecierzycą i pieczarkami.

Przepis na wegańskie łazanki z młodą kapustą 

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 500 gramów pieczarek,
  • 200 gramów ugotowanej ciecierzycy – może być z puszki,
  • 250 gramów makaronu łazanki,
  • olej,
  • kilka łyżek sosu sojowego – według smaku,
  • pieprz.

Jak zrobić wegański łazanki?

  1. Makaron ugotuj według wskazówek z opakowania, odcedź.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki, gdy odparuje woda, którą oddadzą pieczarki, lekko zrumień.
  3. Dodaj posiekaną kapustę i ciecierzycę, wlej pół szklanki wody, duś na małym ogniu przez 15 minut, kilka razy mieszając.
  4. Dodaj makaron, dopraw sosem sojowym, dokładnie wymieszaj.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *