Wege curry z jajkami, kalafiorem i ciecierzycą

Pełne smaku, bardzo sycące, a jednocześnie wegetariańskie. A jeśli dodam, że robi się je w kilka chwil, mamy danie idealne.

Przepis na wege curry z jajkami, kalafiorem i ciecierzycą

Składniki:

  • 1 większa cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kopiasta łyżka przyprawy curry,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 1 niezbyt duży kalafior,
  • 200 gramów ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki),
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • sok z połowy cytryny,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo,
  • olej,
  • sól.

– Składniki na 3 porcje.

Jak zrobić wege curry z jajkami, kalafiorem i ciecierzycą?

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż do lekkiego zrumienienia, dorzuć czosnek pokrojony w plasterki, smaż jeszcze chwilę.
  2. Wsyp przyprawę curry, wymieszaj, wlej mleko kokosowe, puszkę przepłucz wodą i ją również wlej, dodaj łyżeczkę koncentratu, dopraw solą, dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj ciecierzycę i kalafiora podzielonego na małe różyczki, gotuj pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez około 12 minut – aż kalafior zmięknie, ale pozostanie lekko twardawy.
  4. Na koniec dodaj obrane jajka, wyciśnij sok z cytryny, ponownie wymieszaj, trzymaj na ogniu jeszcze minutę.

Rada: tak podane curry podałem z kaszą bulgur, ale równie dobrze sprawdzi się na przykład ryż. Już na talerzach dodałem także marynowane ostre papryczki piri-piri.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *