Pełne smaku, bardzo sycące, a jednocześnie wegetariańskie. A jeśli dodam, że robi się je w kilka chwil, mamy danie idealne.
Przepis na wege curry z jajkami, kalafiorem i ciecierzycą
Składniki:
- 1 większa cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- kopiasta łyżka przyprawy curry,
- puszka mleka kokosowego,
- 1 niezbyt duży kalafior,
- 200 gramów ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki),
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- sok z połowy cytryny,
- 3-4 jajka ugotowane na twardo,
- olej,
- sól.
– Składniki na 3 porcje.
Jak zrobić wege curry z jajkami, kalafiorem i ciecierzycą?
- Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż do lekkiego zrumienienia, dorzuć czosnek pokrojony w plasterki, smaż jeszcze chwilę.
- Wsyp przyprawę curry, wymieszaj, wlej mleko kokosowe, puszkę przepłucz wodą i ją również wlej, dodaj łyżeczkę koncentratu, dopraw solą, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj ciecierzycę i kalafiora podzielonego na małe różyczki, gotuj pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez około 12 minut – aż kalafior zmięknie, ale pozostanie lekko twardawy.
- Na koniec dodaj obrane jajka, wyciśnij sok z cytryny, ponownie wymieszaj, trzymaj na ogniu jeszcze minutę.
Rada: tak podane curry podałem z kaszą bulgur, ale równie dobrze sprawdzi się na przykład ryż. Już na talerzach dodałem także marynowane ostre papryczki piri-piri.