Wieprzowina po syczuańsku. Przepis na pyszne danie chińskie

Kawałki wieprzowiny otoczone delikatnym ciastem i zanurzone w wyrazistym sosie – to po prostu jest pyszne. Danie rodem z chińskiego baru, które z naszym przepisem przygotujesz w swojej kuchni.

Przepis na wieprzowinę po syczuańsku

Składniki:

  • Na ciasto 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, łyżeczka przyprawy curry,
  • Około 500 gramów polędwicy wieprzowej lub schabu,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru – około 3 cm,
  • 1 papryka czerwona
  • papryczka chili – danie powinno być pikantne, ilość należy dobrać jednak według własnych upodobań,
  • garść suszonych grzybów mun,
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka dobrego ketchupu
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu
  • łyżeczka przyprawy curry,
  • 2 łyżki octu ryżowego lub zwykłego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • Sól,
  • Olej.

Jak zrobić wieprzowinę po syczuańsku?

  • Składniki ciasta wymieszaj przy pomocy trzepaczki aż zrobi się jednolite.
  • Wieprzowinę pokrój na małe kawałki, oprósz solą, przełóż do miski z ciastem, wymieszaj.
  • W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, rozłóż równomiernie kawałki mięsa, smaż na dość dużym ogniu przez 2 minuty, obróć i smaż kolejne 2 minuty, po czym zdejmij i odłóż.
  • Teraz na patelnię wrzuć czosnek i imbir, które wcześniej należy drobno posiekać i rozetrzeć przy pomocy noża lub widelca z odrobiną soli na pastę. Smaż cały czas mieszając przez pół minuty – to zaromatyzuje olej, który później nada smaku całemu daniu.
  • Dorzuć posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w paseczki i grzyby, które wcześniej należy zalać wrzątkiem, następnie moczyć przez minimum pół godziny, odcedzić i pokroić w paseczki.
  • Smaż wszystko na dużym ogniu, często mieszając przez 3-4 minuty, na koniec wsyp curry i ponownie wymieszaj.
  • Dodaj wcześniej usmażoną wieprzowinę.
  • Do miseczki wlej pół szklanki wody, dodaj mąkę ziemniaczaną, miód, ocet, ketchup i sos sojowy, dokładnie wymieszaj, wlej na patelnię, cały czas mieszając, sos momentalnie zgęstnieje.
  • Po około 30 sekundach wyłącz ogień i od razu podawaj.

Rada: tak przyrządzona wieprzowina świetnie smakuje z ryżem, ale można wymieszać ją też z makaronem ryżowym.

Więcej przepisów

3 komentarze

  1. Uwielbiam wieprzowinę po seczuańsku. Zawsze ją zamawiałam w mojej ulubionej restauracji. Zdecydowałam się jednak zrobić ją sama według przepisu i wyszło pysznie. Dzięki za przepis

  2. Na którym etapie dodać ocet?

    1. Razem z mąką 🙂 Dzięki za zwrócenie uwagi, przepis uzupełniony 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *