Jedzą ją chętnie nawet ci, którzy twierdzą, że nie przepadają za brukselką. Ta zapiekanka świetnie sprawdza się jako samodzielnie danie, możną ją też jednak podać w roli dodatku.
Przepis na zapiekankę z brukselki
Składniki:
- 300 gramów świeżej brukselki,
- łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 150 gramów żółtego sera,
- pół pokruszonej bułki lub podobna ilość bułki tartej,
- gałka muszkatołowa, pieprz, sól.
Jak zrobić zapiekankę z brukselki?
- Brukselkę umyj, odetnij końcówki pieńka, ewentualnie zdejmij wierzchnie listki, ugotuj na półtwardo, odcedź.
- W rondelku rozgrzej masło, wsyp mąkę, wymieszaj, tworząc zasmażkę.
- Wlej mleko, jednocześnie mieszając trzepaczką, zagotuj, nadal mieszając, sos zgęstnieje.
- Dodaj 2/3 startego sera, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, mieszaj aż ser całkowicie się rozpuści.
- Brukselkę przełóż do małej brytfanki, polej sosem, posyp serem i okruchami bułki.
- Zapiekaj przez 20 minut w temp. 180 stopni.


