Hekele – śląski przysmak ze śledzia do chleba

Tradycyjne  śląskie smarowidło do chleba ze śledziem. Proste składniki, banalny przepis i bardzo konkretny smak.

Przepis na hekele

Składniki:

  • 600 gramów wymoczonych filetów śledziowych alla matias,
  • 1 średnia cebula,
  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 4 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżki majonezu,
  • pieprz.

Przepis na hekele

  1. Śledzie wymocz w wodzie minimum przez kilka godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie osusz, drobno pokrój.
  2. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
  3. Śledzie, cebulę i ogórki połącz na desce, razem raz jeszcze posiekaj, przełóż  do miski.
  4. Dodaj musztardę i majonez, dopraw pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw do schłodzenia, aby sałatka się przegryzła, następnie ponownie wymieszaj.
  6. Podawaj jako dodatek do pieczywa.

 

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *