Tradycyjne śląskie smarowidło do chleba ze śledziem. Proste składniki, banalny przepis i bardzo konkretny smak.
Przepis na hekele
Składniki:
- 600 gramów wymoczonych filetów śledziowych alla matias,
- 1 średnia cebula,
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 ogórki kiszone,
- 4 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżki majonezu,
- pieprz.
Przepis na hekele
- Śledzie wymocz w wodzie minimum przez kilka godzin, aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie osusz, drobno pokrój.
- Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę.
- Śledzie, cebulę i ogórki połącz na desce, razem raz jeszcze posiekaj, przełóż do miski.
- Dodaj musztardę i majonez, dopraw pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Odstaw do schłodzenia, aby sałatka się przegryzła, następnie ponownie wymieszaj.
- Podawaj jako dodatek do pieczywa.