Wyglądają jaj zrazy, mają taki sam środek i smakują również podobnie, ale są zrobione z mięsa mielonego. U kogoś jakiś czas temu widziałem ten przepis i teraz postanowiłem zrobić. Okazało się, że to świetny pomysł.
Przepis na zrazy z mięsa mielonego
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego – najlepiej wieprzowo-wołowego,
- 1 jajko,
- 2 ogórki kiszone,
- pół większej cebuli plus 2 cebule do sosu,
- 100 gramów boczku lub kiełbasy,
- musztarda,
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej do mięsa plus mąka do obtoczenia plus łyżka mąki do zagęszczenia sosu.
- 2 cebule,
- przyprawy: łyżka papryki mielonej, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.
Jak zrobić zrazy z mięsa mielonego?
- Mięso przełóż do miski, wbij jajko, wsyp 2 łyżki mąki, oprósz solą i pieprzem, wyrób dłońmi.
- Boczek lub kiełbasę oraz ogórki pokrój w małą kostkę, cebulę posiekaj.
- Zwilżonymi wodą dłońmi odrywaj kawałki masy, z każdego uformuj płaski placek wielkości dłoni o grubości około 1 cm, posmaruj musztardą, wyłóż porcję boczku, cebuli i ogórka, zlep, formując podłużnego zraza, którego następnie obtocz w mące.
- Zrazy wyłóż na patelnię rozgrzanym olejem, w puste miejsca wsyp 2 posiekane cebule, zrumień zrazy z każdej strony.
- Zrazy przesuń na bok, cebulę oprósz papryką i wymieszaj.
- Wlej dwie szklanki wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj pod przykryciem przez pół godziny na małym ogniu.
- Zrazy wyjmij, w połowie szklani wody rozrób mąkę, dopilnuj, aby nie było grudek, wlej do sosu, od razu mieszając, po zagotowaniu zgęstnieje. Opcjonalnie możesz wyjąć z sosu ziele i liście, po czym zmiksować go blenderem i dopiero potem zagęścić.
- Do zagęszczonego sosu włóż ponownie zrazy, gotuj jeszcze minutę.