Prosty przepis na bardzo dobry sos grzybowy ze świeżych grzybów, który zawsze się udaje.
Składniki:
- Około 1 kg świeżych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki),
- 2 średnie cebule,
- 5 dużych łyżek śmietany 18 proc.,
- ziele angielskie,
- olej pół na pół z masłem,
- liście laurowe, sól, pieprz.
Jak zrobić sos grzybowy?
- Grzyby oczyść, szybko przepłucz, większe pokrój w plasterki, mniejsze na pół, małe zostaw w całości.
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej i masło, wrzuć grzyby oraz posiekaną cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia – grzyby najpierw puszczą wodę, trzeba ją odparować.
- Wlej szklankę wody, dopraw solą, pieprzem, listkami i zielem, wymieszaj, duś na małym ogniu przez 10-15 minut.
- Dodaj 5 łyżek kwaśnej śmietany i posiekaną natkę, wymieszaj, zagotuj.