Bardzo dobry sos grzybowy

Prosty przepis na bardzo dobry sos grzybowy ze świeżych grzybów, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • Około 1 kg świeżych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki),
  • 2 średnie cebule,
  • 5 dużych łyżek śmietany 18 proc.,
  • ziele angielskie,
  • olej pół na pół z masłem,
  • liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić sos grzybowy?

  1. Grzyby oczyść, szybko przepłucz, większe pokrój w plasterki, mniejsze na pół, małe zostaw w całości.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i masło, wrzuć grzyby oraz posiekaną cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia – grzyby najpierw puszczą wodę, trzeba ją odparować. 
  3. Wlej szklankę wody, dopraw solą, pieprzem, listkami i zielem, wymieszaj, duś na małym ogniu przez 10-15 minut.
  4. Dodaj 5 łyżek kwaśnej śmietany i posiekaną natkę, wymieszaj, zagotuj.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *