Barszcz polski z kiełbasą i zakwasem

Taki barszcz gotuje się w wielu polskich domach. Nie jest tak obfity w składniki jak barszcz ukraiński, co nie oznacza, że mniej pyszny. Jest w nim wędzona kiełbasa i zakwas, który nadaje wyrazistości. Ja tak przygotowywany barszcz nazywam polskim, bardzo lubię i często robię.

Przepis na barszcz polski 

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 1 kilogram buraków,
  • 2 większe marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 5 kiełbas surowych polskich,
  • 500 gramów ziemniaków,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • szklanka zakwasu z buraków,
  • olej,
  • majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz,
  • do podania gęsta kwaśna śmietana.

Jak zrobić barszcz polski?

  1. W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę, lekko zrumień, dorzuć buraki pokrojone w kostkę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę i smaż razem jeszcze chwilę.
  2. Wlej około 2 litrów wody, włóż całe surowe kiełbasy, dopraw wszystkimi przyprawami, gotuj pod przykryciem przez pół godziny – aż buraki zmiękną.
  3. Wyjmij kiełbasę, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki, gotuj przez 6 minut, wlej zakwas, gotuj jeszcze 3 minuty. Na koniec do zupy dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  4. Już na talerzach do barszczu można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *