Taki barszcz gotuje się w wielu polskich domach. Nie jest tak obfity w składniki jak barszcz ukraiński, co nie oznacza, że mniej pyszny. Jest w nim wędzona kiełbasa i zakwas, który nadaje wyrazistości. Ja tak przygotowywany barszcz nazywam polskim, bardzo lubię i często robię.
Przepis na barszcz polski
Składniki:
- 1 duża cebula,
- 1 kilogram buraków,
- 2 większe marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 5 kiełbas surowych polskich,
- 500 gramów ziemniaków,
- 2-3 ząbki czosnku,
- szklanka zakwasu z buraków,
- olej,
- majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz,
- do podania gęsta kwaśna śmietana.
Jak zrobić barszcz polski?
- W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć drobno posiekaną cebulę, lekko zrumień, dorzuć buraki pokrojone w kostkę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę i smaż razem jeszcze chwilę.
- Wlej około 2 litrów wody, włóż całe surowe kiełbasy, dopraw wszystkimi przyprawami, gotuj pod przykryciem przez pół godziny – aż buraki zmiękną.
- Wyjmij kiełbasę, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki, gotuj przez 6 minut, wlej zakwas, gotuj jeszcze 3 minuty. Na koniec do zupy dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę.
- Już na talerzach do barszczu można dodać łyżkę kwaśnej śmietany.