Okazuje się, że buraki i papryka to świetne połączenie, choć rzadko spotykane w kuchni. Wyjątkiem są te buraczki obiadowe. Dobrze doprawione, idealnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszy, pieczeni i innych dań mięsnych.
Przepis na buraczki obiadowe z papryką
Składniki:
- Kilogram buraków – najlepiej małych, podobnej wielkości, aby szybko i równo się ugotowały,
- 1 duża cebula,
- 1 papryka czerwona,
- łyżeczka mąki pszennej,
- 4-5 łyżek octu – najlepiej jabłkowego,
- olej,
- sól, pieprz.
Jak zrobić buraczki z papryką?
- Buraki ugotuj pod przykryciem do miękkości, odcedź, ostudź, obierz skórkę, następnie zetrzyj na grubych oczkach.
- Cebulę posiekaj, zrumień na oleju, dodaj paprykę pokrojoną w małą kostkę, wlej pół szklanki wody, duś aż cała woda wyparuje.
- W ćwierć szklanki wody rozrób mąkę, wlej na patelnię, wymieszaj, dodaj starte buraki, ocet, sporo pieprzu i sól, ponownie dokładnie wymieszaj.
- Patelnię przykryj, duś na minimalnym ogniu przez 3 minuty, odkryj, raz jeszcze wymieszaj.