Buraczki obiadowe zasmażane z papryką

Okazuje się, że buraki i papryka to świetne połączenie, choć rzadko spotykane w kuchni. Wyjątkiem są te buraczki obiadowe. Dobrze doprawione, idealnie sprawdzą się jako dodatek do gulaszy, pieczeni i innych dań mięsnych.

Przepis na buraczki obiadowe z papryką

Składniki:

  • Kilogram buraków – najlepiej małych, podobnej wielkości, aby szybko i równo się ugotowały,
  • 1 duża cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • 4-5 łyżek octu – najlepiej jabłkowego,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić buraczki z papryką?

  1. Buraki ugotuj pod przykryciem do miękkości, odcedź, ostudź, obierz skórkę, następnie zetrzyj na grubych oczkach.
  2. Cebulę posiekaj, zrumień na oleju, dodaj paprykę pokrojoną w małą kostkę, wlej pół szklanki wody, duś aż cała woda wyparuje.
  3. W ćwierć szklanki wody rozrób mąkę, wlej na patelnię, wymieszaj, dodaj starte buraki, ocet, sporo pieprzu i sól, ponownie dokładnie wymieszaj.
  4. Patelnię przykryj, duś na minimalnym ogniu przez 3 minuty, odkryj, raz jeszcze wymieszaj.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *