Chrzanowa zupa krem. Można zrobić zamiast żurku. Delikatna, ale wyrazista w smaku. PRZEPIS

Ta zupa to świetna odmiana dla żurku albo barszczu białego. Nie ma w niej zakwasu, tylko białe warzywa, biała kiełbasa i dużo chrzanu. Przepis, który z pewnością sprawdzi się podczas Wielkanocy.

Przepis na chrzanową zupę krem

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2-3 korzenie pietruszki lub podobna ilość korzenia selera,
  • 500 gramów ziemniaków,
  • 500 gramów surowej białej kiełbasy,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 5 łyżeczek tartego chrzanu,
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • olej,
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz.

Jak zrobić chrzanową zupę krem?

  1. W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij, dorzuć posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę pietruszkę i ziemniaki. Smaż nadal, często mieszając, przez kilka minut.
  2. Wlej około 2 litrów wody, dodaj kiełbasę w całości, gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Kiełbasę wyjmij, zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem, dodaj chrzan, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, wlej także śmietankę kremówkę i ocet, dokładnie wymieszaj, ponownie zagotuj.
  4. Do zupy dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki, gotuj jeszcze 5 minut.
  5. Już na talerzach można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *