Ta zupa to świetna odmiana dla żurku albo barszczu białego. Nie ma w niej zakwasu, tylko białe warzywa, biała kiełbasa i dużo chrzanu. Przepis, który z pewnością sprawdzi się podczas Wielkanocy.
Przepis na chrzanową zupę krem
Składniki:
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2-3 korzenie pietruszki lub podobna ilość korzenia selera,
- 500 gramów ziemniaków,
- 500 gramów surowej białej kiełbasy,
- 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 5 łyżeczek tartego chrzanu,
- 2-3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- olej,
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz.
Jak zrobić chrzanową zupę krem?
- W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij, dorzuć posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę pietruszkę i ziemniaki. Smaż nadal, często mieszając, przez kilka minut.
- Wlej około 2 litrów wody, dodaj kiełbasę w całości, gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
- Kiełbasę wyjmij, zupę zmiksuj przy pomocy blendera na gładki krem, dodaj chrzan, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, wlej także śmietankę kremówkę i ocet, dokładnie wymieszaj, ponownie zagotuj.
- Do zupy dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki, gotuj jeszcze 5 minut.
- Już na talerzach można posypać posiekanym szczypiorkiem.