Spaghetti z pomidorami i jajkami. Przepyszne, gdy półpłynne żółtka mieszają się z sosem. PRZEPIS

Pomidory i jajka stanowią doskonałe połącznie. Ten przepis na spaghetti świetnie to udowadnia. Gdy półpłynne żółtka mieszają się z sosem, powstaje coś niesamowicie pysznego.

Przepis na spaghetti z pomidorami i jajkami

Składki:

  • 250 gramów makaronu spaghetti,
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • oliwa,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • parmezan lub inny twardy ser dojrzewający.

Jak zrobić spaghetti z pomidorami i jajkami?

  1. Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź – później dojdzie w sosie.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  3. Teraz na patelnię wlej pomidory i pół puszki wody, którą wypłucz resztki soku, dopraw solą i pieprzem, dodaj też posiekaną natkę, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 5 minut.
  4. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj, zrób 4 wgłębienia, w które wbij jajka. Postaraj się delikatnie nieco wmieszać białka pomiędzy nitki, żółtka pozostawiając w całości.
  5. Gotuj na minimalnym ogniu bez przykrycia przez około 8 minut – białko powinno się ściąć, a żółtka pozostać półpłynne.
  6. Gotowe danie posyp startym serem.

Więcej przepisów

1 komentarz

  1. To udawana szakszuka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *