Pomidory i jajka stanowią doskonałe połącznie. Ten przepis na spaghetti świetnie to udowadnia. Gdy półpłynne żółtka mieszają się z sosem, powstaje coś niesamowicie pysznego.
Przepis na spaghetti z pomidorami i jajkami
Składki:
- 250 gramów makaronu spaghetti,
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 jajka,
- oliwa,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- parmezan lub inny twardy ser dojrzewający.
Jak zrobić spaghetti z pomidorami i jajkami?
- Makaron ugotuj na półtwardo, odcedź – później dojdzie w sosie.
- Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- Teraz na patelnię wlej pomidory i pół puszki wody, którą wypłucz resztki soku, dopraw solą i pieprzem, dodaj też posiekaną natkę, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 5 minut.
- Do sosu dodaj makaron, wymieszaj, zrób 4 wgłębienia, w które wbij jajka. Postaraj się delikatnie nieco wmieszać białka pomiędzy nitki, żółtka pozostawiając w całości.
- Gotuj na minimalnym ogniu bez przykrycia przez około 8 minut – białko powinno się ściąć, a żółtka pozostać półpłynne.
- Gotowe danie posyp startym serem.
To udawana szakszuka