Groch z kapustą wszyscy znamy bardzo dobrze, podobnie można przyrządzić fasolę. Nie znałem tego dania do czasu, gdy kilka lat temu zostałem nim poczęstowany podczas świąt. Jest tak smaczne, że jesienią i zimą robię je też bez okazji.
Przepis na fasolę z kapustą i grzybami
Składniki:
- 500 gramów namoczonej białej fasoli,
- 500 gramów kapusty kiszonej,
- 20 gramów suszonych grzybów,
- 1 duża cebula,
- olej,
- ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.
Jak zrobić fasolę z kapustą i grzybami?
- Fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie – na koniec w garnku powinno jej pozostać około pół szklanki.
- Grzyby zalej szklanką gorącej wody, zostaw na pół godziny, aby się namoczyły.
- W drugim garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę i zrumień.
- Dodaj kapustę kiszoną, namoczone grzyby razem z wodą, wlej szklankę wody, dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut – aż kapusta zmięknie. W tym czasie prawie cała woda powinna odparować.
- Dodaj fasolę, wymieszaj, gotuj na małym ogniu bez przykrycia, często mieszając, jeszcze przez około 10 minut.