Fasola z kapustą i grzybami

Groch z kapustą wszyscy znamy bardzo dobrze, podobnie można przyrządzić fasolę. Nie znałem tego dania do czasu, gdy kilka lat temu zostałem nim poczęstowany podczas świąt. Jest tak smaczne, że jesienią i zimą robię je też bez okazji.

Przepis na fasolę z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 500 gramów namoczonej białej fasoli,
  • 500  gramów kapusty kiszonej,
  • 20 gramów suszonych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • olej,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić fasolę z kapustą i grzybami?

  1. Fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie – na koniec w garnku powinno jej pozostać około pół szklanki.
  2. Grzyby zalej szklanką gorącej wody, zostaw na pół godziny, aby się namoczyły.
  3. W drugim garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę i zrumień.
  4. Dodaj kapustę kiszoną, namoczone grzyby razem z wodą, wlej szklankę wody, dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut – aż kapusta zmięknie. W tym czasie prawie cała woda powinna odparować.
  5. Dodaj fasolę, wymieszaj, gotuj na małym ogniu bez przykrycia, często mieszając, jeszcze przez około 10 minut.

 

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *