Tak przyrządzone boczniaki imitują troszkę tradycyjnego „śledzika”. Zapewniam was jednak, że na punkcie tej przekąski oszaleją nie tylko weganie.
Przepis na „śledzika” z boczniaków
Składniki:
- 1 opakowanie świeżych boczniaków (250g),
- 1 większa cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki kaparów marynowanych,
- 2 małe ogórki konserwowe,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- olej – do smażenia rzepakowy, do polania gotowych grzybków najlepiej lniany, ale może być też inny,
- sól, pieprz.
Jak zrobić „śledzika” z boczniaków?
- Boczniaki szybko przepłucz, osusz na ręczniku papierowym, pokrój na większe kawałki przypominające wielkością krajankę śledziową.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju rzepakowego, wrzuć boczniaki, smaż aż lekko się zazłocą, dodaj cebulę pokrojoną w piórka i czosnek pokrojony w plasterki, smaż jeszcze minutę – cebula ma pozostać półsurowa. Wyłącz ogień, przestudź.
- Dodaj kapary, ogórka pokrojonego w plasterki lub kostkę, natkę, musztardę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
- Wyłóż na półmisek, polej olejem lnianym.
Rada: tak przygotowane boczniaki są najlepsze, gdy przegryzą się kilka godzin w lodówce, później należy je ponownie wymieszać.