Bardzo ciekawy i smaczny sposób na podanie karpia, który po zdjęciu z patelni kraszony jest zrumienioną bułką z jajkiem. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Przepis na karpia kraszonego
Składniki:
- karp płat – około 600 gramów,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- pół kajzerki – najlepiej czerstwy,
- olej,
- masło,
- mąka pszenna,
- garść orzechów – użyłem mieszanki włoskich, laskowych i migdałów.
- sól, pieprz.
Jak zrobić karpia kraszonego?
- Płat oczyść z łusek, odetnij płetwy, pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 minut, aby ryba nimi przeszła, następnie obtocz w mące pszennej.
- Bułkę pokrój w bardzo małą kosteczkę, jajka posiekaj.
- Orzechy upraż na suchej patelni, zdejmij, odstaw do przestudzenia.
- Na dużej patelni rozgrzej masło i olej w proporcji pół na pół.
- Karpia smaż zaczynające od strony ze skórą, po 4 minutach przewróć i smaż kolejne 4 minuty, zdejmij, przełóż na ręcznik papierowy.
- Na patelnię wrzuć bułkę i jajko, smaż, często mieszając, przez 2-3 minuty – aż bułka zacznie chrupać.
- Karpia przełóż na półmisek, okraś zrumienioną bułką z jajkiem, posyp orzechami.
Rada: karpia przed smażeniem można również zamarynować w mleku, aby złagodzić mulisty posmak – przepis.