Karp kraszony zrumienionym jajkiem z bułką

Bardzo ciekawy i smaczny sposób na podanie karpia, który po zdjęciu z patelni kraszony jest zrumienioną bułką z jajkiem. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.

Przepis na karpia kraszonego

Składniki:

  • karp płat – około 600 gramów,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • pół kajzerki – najlepiej czerstwy,
  • olej,
  • masło,
  • mąka pszenna,
  • garść orzechów – użyłem mieszanki włoskich, laskowych i migdałów.
  • sól, pieprz.

Jak zrobić karpia kraszonego?

  1. Płat oczyść z łusek, odetnij płetwy, pokrój na porcje, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 minut, aby ryba nimi przeszła, następnie obtocz w mące pszennej.
  2. Bułkę pokrój w bardzo małą kosteczkę, jajka posiekaj.
  3. Orzechy upraż na suchej patelni, zdejmij, odstaw do przestudzenia.
  4. Na dużej patelni rozgrzej masło i olej w proporcji pół na pół.
  5. Karpia smaż zaczynające od strony ze skórą, po 4 minutach przewróć i smaż kolejne 4 minuty, zdejmij, przełóż na ręcznik papierowy.
  6. Na patelnię wrzuć bułkę i jajko, smaż, często mieszając, przez 2-3 minuty – aż bułka zacznie chrupać.
  7. Karpia przełóż na półmisek, okraś zrumienioną bułką z jajkiem, posyp orzechami.

Rada: karpia przed smażeniem można również zamarynować w mleku, aby złagodzić mulisty posmak – przepis.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *