Delikatne mięso, które rozpływa się w ustach, a do tego tradycyjne dodatki. Tak przygotowanego tatara lubię najbardziej.
Składniki:
- Polędwica wołowa – około 200 gramów,
- 2 łyżki wody gazowanej,
- 2 łyżki oliwy,
- pół czerwonej cebuli,
- grzybki marynowane,
- mały ogórek marynowany lub kiszony.
- kapary marynowane,
- musztarda francuska,
- żółtko,
- filecik anchois lub szprotka wędzona,
- sól, pieprz.
Jak zrobić tatara z siekanej polędwicy wołowej?
- Mięso pokrój w drobną kostkę, następnie drobno posiekaj nożem. Przełóż do miski, dodaj wodę gazowaną, oliwę, sól i pieprz, szybko wyrób, staraj się, aby mięso nie było zbite. Przełóż na talerz, zrób dołeczek na żółtko.
- Ogórka i cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, większe grzybki także pokrój, mniejsze możesz zostawić w całości. Wyłóż wokół mięsa.
- Wyłóż także kapary (można je posiekać) oraz musztardę.
- Jajko sparz wrzątkiem, rozbij, oddziel żółtko, wyłóż na mięso.
- Przybierz filecikiem, można oprószyć pieprzem, od razu podawaj.
Film z tym przepisem: