Klasyczny tatar wołowy z siekanej polędwicy

Delikatne mięso, które rozpływa się w ustach, a do tego tradycyjne dodatki. Tak przygotowanego tatara lubię najbardziej.

Składniki:

  • Polędwica wołowa – około 200 gramów,
  • 2 łyżki wody gazowanej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • pół czerwonej cebuli,
  • grzybki marynowane,
  • mały ogórek marynowany lub kiszony.
  • kapary marynowane,
  • musztarda francuska,
  • żółtko,
  • filecik anchois lub szprotka wędzona,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić tatara z siekanej polędwicy wołowej?

  1. Mięso pokrój w drobną kostkę, następnie drobno posiekaj nożem. Przełóż do miski, dodaj wodę gazowaną, oliwę, sól i pieprz, szybko wyrób, staraj się, aby mięso nie było zbite. Przełóż na talerz, zrób dołeczek na żółtko.
  2. Ogórka i cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, większe grzybki także pokrój, mniejsze możesz zostawić w całości. Wyłóż wokół mięsa.
  3. Wyłóż także kapary (można je posiekać) oraz musztardę.
  4. Jajko sparz wrzątkiem, rozbij, oddziel żółtko, wyłóż na mięso.
  5. Przybierz filecikiem, można oprószyć pieprzem, od razu podawaj.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *