Ta sałatka sprawdzi się na każdą okazję, również podczas zbliżających się świąt. Przygotowanie jest bardzo proste.
Przepis na krajankę śledziową
Składniki:
- 500 gramów filetów śledziowych alla matias – wymoczonych,
- 1 średnia cebula,
- pół papryki czerwonej,
- 2 ogórki konserwowe,
- pieprz.
Wyświetl ten post na Instagramie
Jak zrobić krajankę śledziową z cebulką i ogórkiem?
- Wymoczone matiasy osusz i pokrój ukośnie.
- Cebulę, paprykę i korniszony pokrój w drobną kosteczkę.
- Na półmisku ułóż najpierw warstwę warzyw, na niej śledzie, oprósz pieprzem, przykryj warzywami i tak do wyczerpania składników.
- Na koniec polej olejem. Ja użyłem oleju lnianego, który świetnie pasuje do śledzi, ale może być też rzepakowy.
- Sałatka jest najlepsza, gdy przegryzie się przez kilka godzin w lodówce.