Żeberka BBQ według amerykańskiego przepisu. Wychodzą mięciutkie i niesamowicie przepełnione smakiem. Do zrobienia w piekarniku.
Przepis na amerykańskie żeberka BBQ
Składniki:
- Dwa paski żeberek wieprzowych,
- niecała szklanka soku jabłkowego,
- płaska łyżka papryki mielonej wędzonej,
- tyle samo mielonego kuminiu i czosnku suszonego,
- sos z ostrych papryczek lub pieprz cayenne,
- sól, pieprz.
- Do glazury: 5 łyżek dobrego ketchupu, łyżka miodu, 2 łyżki musztardy, płaska łyżeczka papryki mielonej wędzonej.
Jak zrobić żeberka BBQ?
- Z żeberek usuń błonkę (od białej strony, zobacz film) – jeśli tego nie zrobić, gorzej się zamarynuj i mogą powyginać się podczas pieczenia.
- Przełóż do brytfanny, wlej połowę soku jabłkowego, oprósz z obu stron solą, posyp równomiernie papryką wędzoną, czosnkiem i kuminem oraz pieprzem, dokładnie natrzyj. Odstaw do zamarynowania minimum na godzinę, najlepiej znacznie dłużej.
- Wlej pozostały sok, przykryj folią lub pokrywą, piecze w 190 stopniach przez godzinę, przewróć, przykryj, piecz kolejne pół godziny, odkryj i trzymaj w piecu jeszcze pół godziny.
- W międzyczasie połącz w misce wszystkie składniki glazury.
- Żeberka dokładnie posmaruj glazurą, piecz kolejne 30-40 minut w temp. 23o stopni.
Film z tym przepisem:

