Żeberka BBQ według przepisu z USA. Do zrobienia w piekarniku

Żeberka BBQ według amerykańskiego przepisu. Wychodzą mięciutkie i niesamowicie przepełnione smakiem. Do zrobienia w piekarniku.

Przepis na amerykańskie żeberka BBQ

Składniki:

  • Dwa paski żeberek wieprzowych,
  • niecała szklanka soku jabłkowego,
  • płaska łyżka papryki mielonej wędzonej,
  • tyle samo mielonego kuminiu i czosnku suszonego,
  • sos z ostrych papryczek lub pieprz cayenne,
  • sól, pieprz.
  • Do glazury: 5 łyżek dobrego ketchupu, łyżka miodu, 2 łyżki musztardy, płaska łyżeczka papryki mielonej wędzonej.

Jak zrobić żeberka BBQ?

  1. Z żeberek usuń błonkę (od białej strony, zobacz film) – jeśli tego nie zrobić, gorzej się zamarynuj i mogą powyginać się podczas pieczenia.
  2. Przełóż do brytfanny, wlej połowę soku jabłkowego, oprósz z obu stron solą, posyp równomiernie papryką wędzoną, czosnkiem i kuminem oraz pieprzem, dokładnie natrzyj. Odstaw do zamarynowania minimum na godzinę, najlepiej znacznie dłużej.
  3. Wlej pozostały sok, przykryj folią lub pokrywą, piecze w 190 stopniach przez godzinę, przewróć, przykryj, piecz kolejne pół godziny, odkryj i trzymaj w piecu jeszcze pół godziny.
  4. W międzyczasie połącz w misce wszystkie składniki glazury.
  5. Żeberka dokładnie posmaruj glazurą, piecz kolejne 30-40 minut w temp. 23o stopni.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *