Przepis na domowy gyros czyli wieprzowina po grecku

Cieniutkie płatki przyrumienionego i bardzo aromatycznego mięsa bardzo przypominające grecki gyros. Świetny przepis z wykorzystaniem karkówki wieprzowej lub łopatki.

Składniki:

  • 1,5 kilogramowy kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej,
  • 3 średnie cebule,
  • 7-8 ząbków czosnku,
  • oliwa,
  • oregano, sól, pieprz.

Jak zrobić domowy gyros?

  1. Mięso pokrój w mniejsze kawałki, oprósz solą, natrzyj, przełóż do brytfanki.
  2. Dodaj cebulę pokrojoną w pióra oraz czosnek pokrojony w plasterki, skrop wszystko oliwą, wymieszaj.
  3. Piecz w temp. 200 stopni przez pół godziny, wyjmij, odwróć mięso, piecz kolejne pół godziny
  4. Mięso pokrój w cieniutkie płatki, przełóż ponownie do brytfanki, dopraw pieprzem i oregano, wymieszaj z sosem własnym, który powstał podczas pieczenia, piecz jeszcze 20-30 minut aż całość się zrumieni.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *