Cieniutkie płatki przyrumienionego i bardzo aromatycznego mięsa bardzo przypominające grecki gyros. Świetny przepis z wykorzystaniem karkówki wieprzowej lub łopatki.
Składniki:
- 1,5 kilogramowy kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej,
- 3 średnie cebule,
- 7-8 ząbków czosnku,
- oliwa,
- oregano, sól, pieprz.
Jak zrobić domowy gyros?
- Mięso pokrój w mniejsze kawałki, oprósz solą, natrzyj, przełóż do brytfanki.
- Dodaj cebulę pokrojoną w pióra oraz czosnek pokrojony w plasterki, skrop wszystko oliwą, wymieszaj.
- Piecz w temp. 200 stopni przez pół godziny, wyjmij, odwróć mięso, piecz kolejne pół godziny
- Mięso pokrój w cieniutkie płatki, przełóż ponownie do brytfanki, dopraw pieprzem i oregano, wymieszaj z sosem własnym, który powstał podczas pieczenia, piecz jeszcze 20-30 minut aż całość się zrumieni.
Film z tym przepisem: