Quesadilla – meksykański faszerowany placek z tortilli

Tortille najlepiej zrobić samodzielnie, jeśli jednak nie macie czasu, mogą być też sklepowe. Na nie wykłada się farsz, a potem zapieka na patelni. To właśnie quesadilla, pyszny meksykański placek.

Przepis na quesadilla

Składniki:

  • 2 duże placki do tortilli,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • po pół puszki kukurydzy i fasoli czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • olej,
  • kumin mielony,
  • papryka mielona,
  • sól.

Jak zrobić quesadilla?

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, kuminem, papryką mieloną, dodaj olej, wymieszaj, odstaw do zamarynowania minimum na 15 minut.
  2. Kukurydzę i fasolę odsącz na sitku.
  3. Cebulę pokrój w kotkę, czosnek drobno posiekaj, papryczkę pokrój w plasterki.
  4. Kurczaka i cebulę wyłóż na patelnię z rozgrzanym olejem, smaż bez mieszania przez 2 minuty, przewróć, smaż kolejne 2 minuty, dorzuć fasolę, kukurydzę, czosnek i chili, smaż nadal, często mieszając, przez kolejne 3 minuty.
  5. Tortillę posyp startym serem, wyłóż farsz, przykryj drugim plackiem.
  6. Placek przełóż na rozgrzaną patelnię, zapiekaj pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty, przewróć przy pomocy talerza, zapiekaj kolejne 3 minuty.
  7. Po zdjęciu z patelni pokrój w trójkąty i od razu podawaj.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *