Tortille najlepiej zrobić samodzielnie, jeśli jednak nie macie czasu, mogą być też sklepowe. Na nie wykłada się farsz, a potem zapieka na patelni. To właśnie quesadilla, pyszny meksykański placek.
Przepis na quesadilla
Składniki:
- 2 duże placki do tortilli,
- 1 pierś z kurczaka,
- po pół puszki kukurydzy i fasoli czerwonej,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- olej,
- kumin mielony,
- papryka mielona,
- sól.
Jak zrobić quesadilla?
- Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, kuminem, papryką mieloną, dodaj olej, wymieszaj, odstaw do zamarynowania minimum na 15 minut.
- Kukurydzę i fasolę odsącz na sitku.
- Cebulę pokrój w kotkę, czosnek drobno posiekaj, papryczkę pokrój w plasterki.
- Kurczaka i cebulę wyłóż na patelnię z rozgrzanym olejem, smaż bez mieszania przez 2 minuty, przewróć, smaż kolejne 2 minuty, dorzuć fasolę, kukurydzę, czosnek i chili, smaż nadal, często mieszając, przez kolejne 3 minuty.
- Tortillę posyp startym serem, wyłóż farsz, przykryj drugim plackiem.
- Placek przełóż na rozgrzaną patelnię, zapiekaj pod przykryciem na małym ogniu przez 3 minuty, przewróć przy pomocy talerza, zapiekaj kolejne 3 minuty.
- Po zdjęciu z patelni pokrój w trójkąty i od razu podawaj.