Domowe placki do tortilli. Pachną jak świeży chleb, bez porównania do sklepowych

Warto samodzielnie zrobić placki do tortilli. Przepis jest bardzo prosty, a lista składników krótka. W porównaniu do sklepowych to niebo a ziemia. Pachną jak świeżo wypieczony chleb.

Przepis na domowe placki do tortilli

Składniki:

  • 2 szklanki (kubki) mąki pszennej (nasypane z górką),
  • 3/4 szklanki wrzątku,
  • 5 łyżek oleju,
  • płaska łyżeczka soli,
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak zrobić domowe placki do tortilli?

  • Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  • Do wrzącej wody wlej olej.
  • Wodę z olejem powoli wlewaj do mąki, cały czas mieszając łyżką, następnie zacznij wyrabiać dłońmi (uważaj, żeby się nie poparzyć), a gdy składniki się połączą, przełóż na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut – aż ciasto zrobi się gładkie i jednolite.
  • Przełóż do miski, przykryj, odstaw na minimum pół godziny.
  • Ciasto podziel na 4 części, blat posyp mąką, każdy kawałek ciasta również lekko oprósz mąką z wierzchu, rozpłaszcz dłońmi, potem rozwałkuj na bardzo cienki placek.
  • Dobrze rozgrzej dużą patelnię, placki piecz z każdej strony przez około 1 minutę – aż ładnie się przypieką.
  • Po zdjęciu z patelni od razu przekładaj na talerz, spryskaj lekko wodą i przykryj. Placki układaj jeden na drugim. Po przygotowaniu wszystkich pozostaw je pod przykryciem aż do wystudzenia – nabiorą elastyczności.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *