Warto samodzielnie zrobić placki do tortilli. Przepis jest bardzo prosty, a lista składników krótka. W porównaniu do sklepowych to niebo a ziemia. Pachną jak świeżo wypieczony chleb.
Przepis na domowe placki do tortilli
Składniki:
- 2 szklanki (kubki) mąki pszennej (nasypane z górką),
- 3/4 szklanki wrzątku,
- 5 łyżek oleju,
- płaska łyżeczka soli,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak zrobić domowe placki do tortilli?
- Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj.
- Do wrzącej wody wlej olej.
- Wodę z olejem powoli wlewaj do mąki, cały czas mieszając łyżką, następnie zacznij wyrabiać dłońmi (uważaj, żeby się nie poparzyć), a gdy składniki się połączą, przełóż na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut – aż ciasto zrobi się gładkie i jednolite.
- Przełóż do miski, przykryj, odstaw na minimum pół godziny.
- Ciasto podziel na 4 części, blat posyp mąką, każdy kawałek ciasta również lekko oprósz mąką z wierzchu, rozpłaszcz dłońmi, potem rozwałkuj na bardzo cienki placek.
- Dobrze rozgrzej dużą patelnię, placki piecz z każdej strony przez około 1 minutę – aż ładnie się przypieką.
- Po zdjęciu z patelni od razu przekładaj na talerz, spryskaj lekko wodą i przykryj. Placki układaj jeden na drugim. Po przygotowaniu wszystkich pozostaw je pod przykryciem aż do wystudzenia – nabiorą elastyczności.