Ragout z szarpaną wieprzowiną

Ten sos w smaku przypomina trochę bolognese, jednak zamiast mięsa mielonego, do jego przygotowania użyłem łopatki wieprzowej pokrojonej w grube plastry, a potem rozdrobnionej szpatułką. Wszystko wolno gotowało się aż 3 godziny, więc mięso wręcz się rozpadało, a sos wyszedł wyjątkowo aromatyczny.

Przepis na ragout z szarpaną wieprzowiną

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub karkówki,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina,
  • 2 puszki pomidorów w zalewie,
  • oliwa,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • przyprawy: oregano, sól, pieprz.

Jak zrobić ragout z szarpaną wieprzowiną?

  1. Mięso pokrój w grube plastry, wyłóż na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą, smaż do zrumienienia, przewróć, w puste miejsca wsyp posiekaną cebulę i również zrumień. Dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
  2. Wlej wino i dwie szklanki wody, dopraw solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny, dodaj pomidory (jeśli są w całości, rozdrobnij szpatułką), dopraw oregano, wymieszaj, gotuj kolejne 1,5 godziny – na koniec powinno pozostać około 2 szklanek sosu, jeśli odparował szybciej, uzupełnij wodę.
  3. Mięso rozdrobnij szpatułką, dodaj posiekaną natkę wymieszaj.
  4. Sos podawaj wymieszany z makaronem, kluseczkami, czy po prostu bagietką. Można posypać startym parmezanem lub innym podobnym serem dojrzewającym.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *