Ten sos w smaku przypomina trochę bolognese, jednak zamiast mięsa mielonego, do jego przygotowania użyłem łopatki wieprzowej pokrojonej w grube plastry, a potem rozdrobnionej szpatułką. Wszystko wolno gotowało się aż 3 godziny, więc mięso wręcz się rozpadało, a sos wyszedł wyjątkowo aromatyczny.
Przepis na ragout z szarpaną wieprzowiną
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej lub karkówki,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- szklanka wytrawnego czerwonego wina,
- 2 puszki pomidorów w zalewie,
- oliwa,
- mały pęczek natki pietruszki,
- przyprawy: oregano, sól, pieprz.
Jak zrobić ragout z szarpaną wieprzowiną?
- Mięso pokrój w grube plastry, wyłóż na głęboką patelnię z rozgrzaną oliwą, smaż do zrumienienia, przewróć, w puste miejsca wsyp posiekaną cebulę i również zrumień. Dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę.
- Wlej wino i dwie szklanki wody, dopraw solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny, dodaj pomidory (jeśli są w całości, rozdrobnij szpatułką), dopraw oregano, wymieszaj, gotuj kolejne 1,5 godziny – na koniec powinno pozostać około 2 szklanek sosu, jeśli odparował szybciej, uzupełnij wodę.
- Mięso rozdrobnij szpatułką, dodaj posiekaną natkę wymieszaj.
- Sos podawaj wymieszany z makaronem, kluseczkami, czy po prostu bagietką. Można posypać startym parmezanem lub innym podobnym serem dojrzewającym.