Młoda kapusta przechodzi smakiem żeberek, a one same rozpływają się w ustach. Po prostu przepyszne danie.
Przepis na żeberka duszone w młodej kapuście
Składniki:
- 1 pasek żeberek wieprzowych,
- 2-3 cebule,
- pół większej główki młodej kapusty,
- 1 papryka,
- 1 dojrzały pomidor,
- papryka mielona (najlepiej wędzona), sól, pieprz,
- smalec.
Jak zrobić żeberka w młodej kapuście?
- Żeberko podziel na porcje, oprósz solą, pieprzem i papryką, natrzyj, zrumień na smalcu, zdejmij przełóż do rondelka, wlej szklankę wody, duś aż zrobią się miękkie – przez godzinę.
- Na patelni po żeberkach przesmaż cebulę, dorzuć pokrojoną grubo kapustę oraz paprykę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze chwilę, dodaj sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, dopraw solą i pieprzem.
- Do kapusty przełóż miękkie żeberka wraz z pozostałym wywarem, duś na wolnym ogniu przez 15 minut.
Film z tym przepisem: