Żeberka duszone w młodej kapuście

Młoda kapusta przechodzi smakiem żeberek, a one same rozpływają się w ustach. Po prostu przepyszne danie.

Przepis na żeberka duszone w młodej kapuście 

Składniki:

  • 1 pasek żeberek wieprzowych,
  • 2-3 cebule,
  • pół większej główki młodej kapusty,
  • 1 papryka,
  • 1 dojrzały pomidor,
  • papryka mielona (najlepiej wędzona), sól, pieprz,
  • smalec.

Jak zrobić żeberka w młodej kapuście?

  1. Żeberko podziel na porcje, oprósz solą, pieprzem i papryką, natrzyj, zrumień na smalcu, zdejmij przełóż do rondelka, wlej szklankę wody, duś aż zrobią się miękkie – przez godzinę.
  2. Na patelni po żeberkach przesmaż cebulę, dorzuć pokrojoną grubo kapustę oraz paprykę pokrojoną w kostkę, smaż jeszcze chwilę, dodaj sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego pomidora, dopraw solą i pieprzem.
  3. Do kapusty przełóż miękkie żeberka wraz z pozostałym wywarem, duś na wolnym ogniu przez 15 minut.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *