Ziemniaki z piekarnika z bardzo rumianą i chrupiącą skórką

Są cudownie rumiane i chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i kremowe. Ma świetny, a zarazem banalny przepis na ziemniaki z piekarnika.

Przepis na chrupiące ziemniaki z piekarnika

Składniki:

  • małe ziemniaki równej wielkości – ewentualne większe pokrojone na mniejsze, równe, kawałki,
  • olej,
  • sól.

Jak zrobić chrupiące ziemniaki z piekarnika?

  1. Ziemniaki obierz, umyj, przełóż do naczynia, w którym zmieszczą się ciasno.
  2. Polej olejem do połowy wysokości ziemniaków, poobracaj, włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  3. Piecz przez godzinę, w tym czasie dwa razy wyciągając i obracając.
  4. Upieczone ziemniaki od razu wyjmij z oleju, przełóż na papierowy ręcznik, aby wyciągnął nadmiar oleju i po chwili podawaj, posypane solą.

Rada: tak przygotowane ziemniaki można podać solo na przykład z sosem jogurtowym czy kefirem albo jako dodatek obiadowy.

@polecamprzepis Cudownie rumiane i chrupiące ziemniaki z piekarnika 🥔🤗 Przepis jest prościutki 😁 #kuchnia #gotowanie #przepis #przepisy #jedzenie #ziemniaki #piekarnik #zpiekarnika #chrupiące #mniam #polecamprzepis #smacznego ♬ Countryside – Andrew Joy

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *