W tej zupie pieczarkowej zamiast makaronu czy ziemniaków jest kasza pęczak. Wychodzi niezwykle smaczna i pożywna.
Przepis na zupę pieczarkową z kaszą
Składniki:
- Około 2 litrów wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na skrzydle z indyka,
- 500 gramów pieczarek,
- 1 większa cebula,
- 1 większa marchewka,
- korzeń pietruszki,
- trzy duże garście kaszy pęczak,
- mały pęczek natki pietruszki,
- olej,
- ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.
Jak zrobić zupę pieczarkową z kaszą?
- Cebulę drobno posiekaj, posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki, przesmaż razem na odrobinie oleju do lekkiego zrumienienia.
- Zawartość patelni dodaj do gotującego się wywaru razem z pokrojoną w drobną kostkę marchewką i pietruszką, wsyp pęczak, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem.
- Zupę gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
- Na koniec dodaj natkę pietruszki.