Zupa pieczarkowa z kaszą

W tej zupie pieczarkowej zamiast makaronu czy ziemniaków jest kasza pęczak. Wychodzi niezwykle smaczna i pożywna.

Przepis na zupę pieczarkową z kaszą

Składniki:

  • Około 2 litrów wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na skrzydle z indyka,
  • 500 gramów pieczarek,
  • 1 większa cebula,
  • 1 większa marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • trzy duże garście kaszy pęczak,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • olej,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić zupę pieczarkową z kaszą?

  1. Cebulę drobno posiekaj, posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki, przesmaż razem na odrobinie oleju do lekkiego zrumienienia.
  2. Zawartość patelni dodaj do gotującego się wywaru razem z pokrojoną w drobną kostkę marchewką i pietruszką, wsyp pęczak, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem.
  3. Zupę gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
  4. Na koniec dodaj natkę pietruszki.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *