Rosyjska zupa ogórkowa na żeberkach. Podobna, a jednak inna od naszej. Przepis na rassolnik

Znów wziąłem się za wertowanie starych książek kucharskich i tak trafiłem na rosyjską zupę ogórkową. Przeczytałem przepis, aby sprawdzić, czym różni się od naszej. Składniki są bardzo podobne, ale sposób przygotowania sprawia, że jednak ma swój charakter. Pysznie wyszła.

Przepis na rosyjską zupę ogórkową 

Składniki:

  • 0,5 kg ogórków kiszonych,
  • szklanka soku z ogórków kiszonych,
  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 większa cebula,
  • 2 marchewki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 duże garści kaszy pęczak,
  • pęczek koperku,
  • łyżka masła,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz,
  • kwaśna śmietana do podania.

Jak zrobić rosyjską zupę ogórkową?

  1. Żeberka podziel na kawałki, włóż do garnka, zalej około 2 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny, na ostatnie 20 minut dorzuć marchewkę pokrojoną w kostkę i wsyp kaszę. Żeberka wyjmij i odstaw do przestudzenia.
  2. Ogórki pokrój w plasterki, cebulę posiekaj, przesmaż razem na maśle do lekkiego zrumienienia. Pod koniec dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Wszystko przełóż do gotującego się wywaru. Wlej sok z ogórków. Gotuj przez 15 minut.
  3. Do zupy dodaj mięso obrane z żeberek oraz posiekany koperek, wymieszaj i wyłącz ogień.
  4. Zupę podawaj z łyżką śmietany.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *