Miałem ładny kawałek łososia i szukałem nowego pomysłu na jego przyrządzenie. Znalazłem przepis, w którym ta ryba podawana jest z sosem musztardowym. Brzmiało dobrze. Od siebie dodałem krążki cebulowe i wyszła prawdziwa petarda.
Przepis na łososia w sosie musztardowym z krążkami cebulowymi
Składniki:
- 500 gramowy kawałek fileta z łososia ze skórą,
- 4 małe cebule – trzy na krążki, jedna do sosu.
- 1 jajko,
- kopiasta łyżka mąki pszennej do ciasta plus płaska łyżka do sosu,
- ćwierć szklanki mleka,
- ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 200 mleka,
- 3 łyżeczki gładkiej musztardy,
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy),
- olej,
- masło,
- sól, pieprz.
Jak zrobić łososia w sosie musztardowym z krążkami cebulowymi?
- Łososia podziel na 4 porcje, oprósz solą, skrop olejem i nasmaruj, zostaw do lekkiego zamarynowania na 15 minut.
- Do miseczki wbij jajko, wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wlej mleko, wymieszaj trzepaczką na jednolite, gęste ciasto.
- Cebulę pokrój w plasterki, z których wypchnij krążki, przełóż je do miski z ciastem i wymieszaj. Krążki smaż partiami na oleju na ciemnozłoty kolor. Po zdjęciu przełóż na ręcznik papierowy.
- W rondelku rozgrzej łyżkę masła, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj, aby powstała zasmażka. Wlej śmietankę i mleko, mieszając, zagotuj. Do sosu dodaj oba rodzaje musztardy, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i ponownie zagotuj.
- Rybę połóż skórą w dół na suchą patelnię (z powłoką nieprzywieralną), smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 4 minuty, przewróć, smaż kolejne 4 minuty tym razem bez przykrycia, zdejmij.
- Na talerz wylej porcję sosu, na nim ułóż łososia i krążki cebulowe.
Rada: tak przyrządzonego łososia podałem z ziemniakami pure.