Łosoś z sosem musztardowym i krążkami cebulowymi

Miałem ładny kawałek łososia i szukałem nowego pomysłu na jego przyrządzenie. Znalazłem przepis, w którym ta ryba podawana jest z sosem musztardowym. Brzmiało dobrze. Od siebie dodałem krążki cebulowe i wyszła prawdziwa petarda.

Przepis na łososia w sosie musztardowym z krążkami cebulowymi

Składniki:

  • 500 gramowy kawałek fileta z łososia ze skórą,
  • 4 małe cebule – trzy na krążki, jedna do sosu.
  • 1 jajko,
  • kopiasta łyżka mąki pszennej do ciasta plus płaska łyżka do sosu,
  • ćwierć szklanki mleka,
  • ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 200 mleka,
  • 3 łyżeczki gładkiej musztardy,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy),
  • olej,
  • masło,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić łososia w sosie musztardowym z krążkami cebulowymi?

  1. Łososia podziel na 4 porcje, oprósz solą, skrop olejem i nasmaruj, zostaw do lekkiego zamarynowania na 15 minut.
  2. Do miseczki wbij jajko, wsyp mąkę i proszek do pieczenia, wlej mleko, wymieszaj trzepaczką na jednolite, gęste ciasto.
  3. Cebulę pokrój w plasterki, z których wypchnij krążki, przełóż je do miski z ciastem i wymieszaj. Krążki smaż partiami na oleju na ciemnozłoty kolor. Po zdjęciu przełóż na ręcznik papierowy.
  4. W rondelku rozgrzej łyżkę masła, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj, aby powstała zasmażka. Wlej śmietankę i mleko, mieszając, zagotuj. Do sosu dodaj oba rodzaje musztardy, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i ponownie zagotuj.
  5. Rybę połóż skórą w dół na suchą patelnię (z powłoką nieprzywieralną), smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 4 minuty, przewróć, smaż kolejne 4 minuty tym razem bez przykrycia, zdejmij.
  6. Na talerz wylej porcję sosu, na nim ułóż łososia i krążki cebulowe.

Rada: tak przyrządzonego łososia podałem z ziemniakami pure.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *