Już miałem zabierać się za przygotowanie rosołu, ale wtedy przypomniałem sobie o zupie chińskiej, którą już kiedyś robiłem. Przygotowanie jest równie proste, choć nieco inne. Wychodzi bardzo aromatyczna i cudownie rozgrzewa.
Przepis na zupę chińską
Składniki:
- Około kilogramowa porcja rosołowa z kurczaka, kaczki lub indyka,
- około 5 cm kawałek świeżego imbiru,
- 4 ząbki czosnku,
- garść suszonych grzybów chińskich – mun lub shiitake (opcjonalnie można użyć kilku większych pieczarek, najlepiej brązowych),
- pół główki kapusty pekińskiej,
- 1 większa marchewka,
- papryczka chili,
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
- 4-5 łyżek sosu sojowego,
- 100 gramów makaronu ryżowego.
Jak zrobić zupę chińską?
- Porcję rosołową włóż do dużego garnka, dodaj obrany i pokrojony w plasterki imbir, przekrojone na pół ząbki czosnku oraz grzyby (jeśli używasz świeżych pieczarek, dodaj je w czwartym punkcie).
- Wlej około 2 litrów wody, zagotuj, zbierz pianę, która pojawi się na powierzchni, dopraw sosem sojowym i solą, gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 2 godziny.
- Mięso i imbir usuń, grzyby wyjmij, pokrój na mniejsze kawałki, ponownie włóż do zupy.
- Do zupy dodaj marchewkę i chili pokrojone w plasterki i grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotuj przez 5-7 minut – warzywa powinny pozostać lekko twardawe.
- W niecałej połowie szklanki wody rozrób mąkę ziemniaczaną wlej do zupy i zagotuj, dzięki temu nabierze charakterystycznej konsystencji.
- Na talerze kładź porcje ugotowanego osobno makaronu, zalej porcją zupy i podawaj.