Zupa chińska z makaronem ryżowym. Robi się prawie tak prosto jak rosół

Już miałem zabierać się za przygotowanie rosołu, ale wtedy przypomniałem sobie o zupie chińskiej, którą już kiedyś robiłem. Przygotowanie jest równie proste, choć nieco inne. Wychodzi bardzo aromatyczna i cudownie rozgrzewa.

Przepis na zupę chińską

Składniki:

  • Około kilogramowa porcja rosołowa z kurczaka, kaczki lub indyka,
  • około 5 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • garść suszonych grzybów chińskich – mun lub shiitake (opcjonalnie można użyć kilku większych pieczarek, najlepiej brązowych),
  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • 1 większa marchewka,
  • papryczka chili,
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 4-5 łyżek sosu sojowego,
  • 100 gramów makaronu ryżowego.

Jak zrobić zupę chińską?

  1. Porcję rosołową włóż do dużego garnka, dodaj obrany i pokrojony w plasterki imbir, przekrojone na pół ząbki czosnku oraz grzyby (jeśli używasz świeżych pieczarek, dodaj je w czwartym punkcie).
  2. Wlej około 2 litrów wody, zagotuj, zbierz pianę, która pojawi się na powierzchni, dopraw sosem sojowym i solą, gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 2 godziny.
  3. Mięso i imbir usuń, grzyby wyjmij, pokrój na mniejsze kawałki, ponownie włóż do zupy.
  4. Do zupy dodaj marchewkę i chili pokrojone w plasterki i grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotuj przez 5-7 minut – warzywa powinny pozostać lekko twardawe.
  5. W niecałej połowie szklanki wody rozrób mąkę ziemniaczaną wlej do zupy i zagotuj, dzięki temu nabierze charakterystycznej konsystencji.
  6. Na talerze kładź porcje ugotowanego osobno makaronu, zalej porcją zupy i podawaj.

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *