Zupa parzybroda. Bardzo konkretny i pyszny kapuśniak

Nazwa tej zupy zapowiada wrażenia podczas jedzenia – ciągnąca się kapusta lekko parzy brodę, stąd właśnie parzybroda. A oprócz tego jest po prostu bardzo konkretna i pyszna.

Przepis na parzybrodę

Składniki:

  • 700 gramów wędzonych żeberek wieprzowych lub świeżych,
  • 300 gramów wędzonego boczku,
  • 1 cebula, większa główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej,
  • 3 mniejsze marchewki,
  • 1 większy korzeń pietruszki,
  • 3 średnie ziemniaki,
  • 1 duży dojrzały pomidor,
  • pęczek koperku,
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić parzybrodę?

  1. Ugotuj wywar na wędzonych żeberkach  z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz soli – pod przykryciem minimum 1,5 godziny.
  2. Kapustę pokrój w długie paski, cebule posiekaj. 
  3. Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni.
  4. W dużym garnku rozgrzej troszkę oleju, wrzuć cebulę, a chwilę później kapustę, smaż kilka minut, dodaj marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, smaż jeszcze chwilę – to wydobędzie z warzyw więcej smaku.
  5. Wlej wywar, dodaj połowę boczku, zagotuj, po około 10 minutach dorzuć ziemniaki pokrojone w większą kostkę oraz sparzonego i obranego pomidora (pokrojonego), gotuj jeszcze około 7 minut.
  6. Dodaj żeberka podzielone na porcje i połowę posiekanego koperku, dopraw pieprzem, gotuj jeszcze minutę.
  7. Podawaj okraszone pozostałym boczkiem, posyp koperkiem.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *