Nazwa tej zupy zapowiada wrażenia podczas jedzenia – ciągnąca się kapusta lekko parzy brodę, stąd właśnie parzybroda. A oprócz tego jest po prostu bardzo konkretna i pyszna.
Przepis na parzybrodę
Składniki:
- 700 gramów wędzonych żeberek wieprzowych lub świeżych,
- 300 gramów wędzonego boczku,
- 1 cebula, większa główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej,
- 3 mniejsze marchewki,
- 1 większy korzeń pietruszki,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 duży dojrzały pomidor,
- pęczek koperku,
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić parzybrodę?
- Ugotuj wywar na wędzonych żeberkach z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego oraz soli – pod przykryciem minimum 1,5 godziny.
- Kapustę pokrój w długie paski, cebule posiekaj.
- Boczek pokrój w kostkę i zrumień na patelni.
- W dużym garnku rozgrzej troszkę oleju, wrzuć cebulę, a chwilę później kapustę, smaż kilka minut, dodaj marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę, smaż jeszcze chwilę – to wydobędzie z warzyw więcej smaku.
- Wlej wywar, dodaj połowę boczku, zagotuj, po około 10 minutach dorzuć ziemniaki pokrojone w większą kostkę oraz sparzonego i obranego pomidora (pokrojonego), gotuj jeszcze około 7 minut.
- Dodaj żeberka podzielone na porcje i połowę posiekanego koperku, dopraw pieprzem, gotuj jeszcze minutę.
- Podawaj okraszone pozostałym boczkiem, posyp koperkiem.
Film z tym przepisem: