Na wołowinie, z kluseczkami ziemniaczanymi, mocno paprykowany, bogracz z tego przepisu wychodzi przepyszny. Od dawna robię już tylko taki.
Składniki:
- kilogram wołowiny gulaszowej,
- 500 gramów boczku wędzonego,
- 3 średnie cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- 3 średnie ogórki kiszone,
- 2 średnie papryki czerwone,
- 400 gramów ziemniaków,
- mąka pszenna pół na pół z ziemniaczaną,
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- dwie duże łyżki węgierskiej pasty paprykowej (ostrej lub łagodnej),
- kopiasta łyżka papryki mielonej (najlepiej wędzonej) plus papryka ostra wedle smaku,
- ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczka kminku, sól.
Jak zrobić bogracz?
- Boczek pokrój w małą kostkę, wytop w garnku do chwili, aż lekko się zrumieni, wyjmij, pozostawiając tłuszcz.
- Wołowinę pokrój w małą kostkę, oprósz połową łyżki mąki pszennej, wymieszaj, następnie wrzuć do garnka z tłuszczem, rozłóż równomiernie na dnie, smaż bez ruszania przez kilka minut, potem już często mieszając jeszcze chwilę, dorzuć posiekaną cebulę, trzymaj na ogniu do zrumienienia, pod koniec dodaj posiekany, a potem roztarty z solą czosnek.
- Dopraw papryką mieloną, wymieszaj, wlej około dwóch litrów wody, dodaj ogórki pokrojone w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe, kminek, dopraw solą. Gotuj pod przykryciem przez 1,5-2 godziny – aż wołowina zupełnie zmięknie.
- Ziemniaki ugotuj, odcedź, ostudź, przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz, wyjmij 1/4, w to miejsce wsyp mąkę pszenną i ziemniaczana z lekką górką, wyrób gładkie ciasto.
- Ciasto podziel na porcie, z każdej uformuj cienki wałeczek, który pokrój na małe kluseczki.
- Gdy wołowina będzie miękka uzupełnił wodę, która wyparowała, do bograczu dodaj drobno pokrojoną paprykę oraz pastę paprykową i koncentrat, gotuj jeszcze 10-15 minut, dorzuć kluseczki i gotuj kolejne 5 minut.