Modra kapusta zasmażana

Przepis na modrą kapustę w tradycyjnym wydaniu. Wspaniały dodatek obiadowy na ciepło, a ta wychodzi tak dobra, że lubię ją też podjadać solo.

Składniki:

  • Mała główka czerwonej kapusty,
  • 100 gramów boczku wędzonego,
  • łyżka maki pszennej,
  • 2 cebule,
  • łyżka smalcu,
  • 2 łyżki octu spirytusowego,
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.

Jak zrobić modrą kapustę?

  1. Kapustę drobno posiekaj.
  2. Boczek pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię lub do garnka, wytop, dorzuć cebulę i smalec, zrumień.
  3. Wsyp mąkę, od razu wymieszaj, powstanie zasmażka.
  4. Dodaj kapustę, wlej dużą szklankę wody, dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.
  6. Duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 20-25 minut – aż kapusta zupełnie zmięknie. Kontroluj stan wody, pod koniec po wymieszaniu na dnie garnka powinno prawie nie być płynu, jeśli woda szybciej odparowała, uzupełnij.
  7. Wlej ocet, wymieszaj, podawaj na ciepło.

Więcej przepisów

1 komentarz

  1. Pyszne danie 😀 Kapusta czerwona dobrze smakuje na ciepło, ale jakoś ostatnio częściej robię z niej surówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *