Przepis na modrą kapustę w tradycyjnym wydaniu. Wspaniały dodatek obiadowy na ciepło, a ta wychodzi tak dobra, że lubię ją też podjadać solo.
Składniki:
- Mała główka czerwonej kapusty,
- 100 gramów boczku wędzonego,
- łyżka maki pszennej,
- 2 cebule,
- łyżka smalcu,
- 2 łyżki octu spirytusowego,
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz.
Jak zrobić modrą kapustę?
- Kapustę drobno posiekaj.
- Boczek pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię lub do garnka, wytop, dorzuć cebulę i smalec, zrumień.
- Wsyp mąkę, od razu wymieszaj, powstanie zasmażka.
- Dodaj kapustę, wlej dużą szklankę wody, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.
- Duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 20-25 minut – aż kapusta zupełnie zmięknie. Kontroluj stan wody, pod koniec po wymieszaniu na dnie garnka powinno prawie nie być płynu, jeśli woda szybciej odparowała, uzupełnij.
- Wlej ocet, wymieszaj, podawaj na ciepło.
Pyszne danie 😀 Kapusta czerwona dobrze smakuje na ciepło, ale jakoś ostatnio częściej robię z niej surówki.