Najlepsze kotlety schabowe marynowane i smażone z kością

Smażone na złoto z kością, a wcześniej marynowane z mleku z cebulą. Tak zrobione schabowe wychodzą zdecydowanie najlepsze.

Przepis na kotlety schabowe marynowane i smażone z kością

Składniki:

  • Schab z kością,
  • cebula,
  • mleko,
  • jajka,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna,
  • smalec,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kotlety schabowe z kością?

  1. Mięso podziel na kotlety o grubości około 3 cm, przecinając także kość. W warunkach domowych można zrobić to tasakiem.
  2. Rozbij na grubość około 1 cm, uważając, aby nie skruszyć kości.
  3. Oprósz solą i pieprzem (z obu stron), przełóż do miski, poprzekładaj plastrami cebuli, wlej mleko (na 4 kotlety około 3/4 szklanki), rozprowadź. Odstaw ma minimum 2 godziny.
  4. Kotlety panieruj w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
  5. Smaż na smalcu przez kilka minut z każdej strony aż panierka zrobi się ciemnozłota.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *