Smażone na złoto z kością, a wcześniej marynowane z mleku z cebulą. Tak zrobione schabowe wychodzą zdecydowanie najlepsze.
Przepis na kotlety schabowe marynowane i smażone z kością
Składniki:
- Schab z kością,
- cebula,
- mleko,
- jajka,
- bułka tarta,
- mąka pszenna,
- smalec,
- sól, pieprz.
Jak zrobić kotlety schabowe z kością?
- Mięso podziel na kotlety o grubości około 3 cm, przecinając także kość. W warunkach domowych można zrobić to tasakiem.
- Rozbij na grubość około 1 cm, uważając, aby nie skruszyć kości.
- Oprósz solą i pieprzem (z obu stron), przełóż do miski, poprzekładaj plastrami cebuli, wlej mleko (na 4 kotlety około 3/4 szklanki), rozprowadź. Odstaw ma minimum 2 godziny.
- Kotlety panieruj w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
- Smaż na smalcu przez kilka minut z każdej strony aż panierka zrobi się ciemnozłota.
Film z tym przepisem: