Idealny dodatek do tradycyjnie podawanego schabowego. Ta kapusta zasmażana wychodzi wyjątkowo smaczna.
Składniki:
- 800 gramów kapusty kiszonej,
- 150 gramów wędzonego boczku,
- ewentualnie trochę smalcu,
- 1 większa cebula,
- łyżka mąki pszennej,
- ziele angielskie,
- liście laurowe,
- pieprz.
Jak zrobić kapustę kiszoną zasmażaną?
- Kapustę pokrój, aby skrócić włókna, włóż do garnka, wlej szklankę wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny.
- Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na głębokiej patelni lub w garnku. Jeśli puścił mało tłuszczu, dodaj trochę smalcu.
- Dorzuć cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia.
- Wsyp mąkę, od razu wymieszaj, aby powstała zasmażka.
- Dodaj ugotowaną kapustę razem z wodą, która pozostała w garnku, bardzo dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem, duś na małym ogniu jeszcze 3 minuty.
Film z tym przepisem: