Kapusta kiszona zasmażana – najlepsza do schabowego

Idealny dodatek do tradycyjnie podawanego schabowego. Ta kapusta zasmażana wychodzi wyjątkowo smaczna.

Składniki:

  • 800 gramów kapusty kiszonej,
  • 150 gramów wędzonego boczku,
  • ewentualnie trochę smalcu,
  • 1 większa cebula,
  • łyżka mąki pszennej,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • pieprz.

Jak zrobić kapustę kiszoną zasmażaną?

  1. Kapustę pokrój, aby skrócić włókna, włóż do garnka, wlej szklankę wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, gotuj pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny.
  2. Boczek pokrój w kostkę, przesmaż na głębokiej patelni lub w garnku. Jeśli puścił mało tłuszczu, dodaj trochę smalcu.
  3. Dorzuć cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia.
  4. Wsyp mąkę, od razu wymieszaj, aby powstała zasmażka.
  5. Dodaj ugotowaną kapustę razem z wodą, która pozostała w garnku, bardzo dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem, duś na małym ogniu jeszcze 3 minuty.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *