Sekret pysznej zupy grzybowej. Z tego przepisu wychodzi najlepsza

Prosta sztuczka sprawi, że twoja zupa grzybowa będzie bardziej grzybowa niż kiedykolwiek. Odkąd ją znamy, gotujemy już tylko tak.

Przepis na zupę grzybową

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na ćwiartce lub szkielecie z kurczaka (2/3 średniego garnka),
  • 400 gramów świeżych grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki),
  • 2 cebule,
  • 1 średnia marchewka,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 garście makaronu (świderki lub kolanka),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • olej,
  • ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz.

Jak zrobić zupę grzybową?

  • Grzyby oczyść i przepłucz pod bieżącą wodą, najmniejsze zostaw w całości, większe pokrój w dość duże kawałki.
  • Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na odrobinie oleju, dodaj grzyby, całość zrumień.
  • 1/3 grzybów dodaj do gotującego się wywaru, następnie zmiksuj przy pomocy blendera – dzięki tej sztuczce zupa zyska bardzo wyraźny aromat, ładny kolor i przyjemną konsystencję.
  • Teraz do garnka dodaj pozostałe grzyby, pokrojoną w małą kostkę marchewkę, dopraw solą i pieprzem, wrzuć także kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut, wrzuć makaron i gotuj jeszcze 5 min.
  • Do śmietanki wlej drugie tyle wody, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, wlej do zupy, cały czas mieszając, zagotuj, na koniec dodaj natkę pietruszki.

Sprawdź też nasz przepis na zupę grzybową z ziemniakami:

Restauracyjny przepis na kremową zupę grzybową z grzankami

Więcej przepisów

2 komentarze

  1. Zrobiłam tę zupę na własnoręcznie uzbieranych, mrożonych podgrzybkach i muszę przyznać, że jest przepyszna! Kremowa, aromatyczna i sycąca. Makaron świderki idealnie do niej pasuje. Z chęcią powtórzę przepis na borowikach.

    1. Bardzo się cieszymy i pozdrawiamy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *