Kluski z dziurką, modra kapusta i królowa tego talerza – śląska rolada. I to właśnie ona będzie bohaterką tego przepisu. Najlepsza oczywiście tradycyjna.
Składniki:
- 1,2 kilogramowy kawałek udźca wołowego,
- musztarda,
- 150 gramów boczku wędzonego,
- 2 śląskie kiełbasy,
- 1 mała cebula do farszu i 1 większa do sosu,
- 2 ogórki kiszone,
- łyżka mąki pszennej,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól pieprz,
- potrzebny będzie także sznurek wędliniarski.
Jak zrobić śląskie rolady?
- Mięso pokrój na około 1 cm plastry, rozbij cienko.
- Każdy placek oprósz solą i pieprzem, posmaruj, musztardą, wyłóż porcję posiekanej cebuli, kiełbasę i ogórki pokrojone w słupki oraz boczek pokrojony w kostkę.
- Zwiń ciasno, zakładając boki, następnie zawiąż sznurkiem .
- Rolady obsmaż na smalcu z każdej strony, po pierwszym obróceniu w puste miejsca dorzucając posiekaną cebulę, aby także się zrumieniła.
- Wlej 3 szklanki wody, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.
- Duś pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż rolady zmiękną.
- Wyjmij, rozwiąż.
- Z sosu wyjmij ziele i listki, zmiksuj – to krok opcjonalny.
- W niecałej połowie szklanki wody dokładnie rozrób mąkę, wlej do sosu, jednocześnie mieszając, po zagotowaniu sos zgęstnieje.
- Do sosu ponownie włóż rolady.
Film z tym przepisem: