Śląskie rolady wołowe. Najlepsze tradycyjne

Kluski z dziurką, modra kapusta i królowa tego talerza – śląska rolada. I to właśnie ona będzie bohaterką tego przepisu. Najlepsza oczywiście tradycyjna.

Składniki:

  • 1,2 kilogramowy kawałek udźca wołowego,
  • musztarda,
  • 150 gramów boczku wędzonego,
  • 2 śląskie kiełbasy,
  • 1 mała cebula do farszu i 1 większa do sosu,
  • 2 ogórki kiszone,
  • łyżka mąki pszennej,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól pieprz,
  • potrzebny będzie także sznurek wędliniarski.

Jak zrobić śląskie rolady?

  1. Mięso pokrój na około 1 cm plastry, rozbij cienko.
  2. Każdy placek oprósz solą i pieprzem, posmaruj, musztardą, wyłóż porcję posiekanej cebuli, kiełbasę i ogórki pokrojone w słupki oraz boczek pokrojony w kostkę.
  3. Zwiń ciasno, zakładając boki, następnie zawiąż sznurkiem .
  4. Rolady obsmaż na smalcu z każdej strony, po pierwszym obróceniu w puste miejsca dorzucając posiekaną cebulę, aby także się zrumieniła.
  5. Wlej 3 szklanki wody, dorzuć ziele angielskie i liście laurowe, dopraw solą i pieprzem.
  6. Duś pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż rolady zmiękną.
  7. Wyjmij, rozwiąż.
  8. Z sosu wyjmij ziele i listki, zmiksuj – to krok opcjonalny.
  9. W niecałej połowie szklanki wody dokładnie rozrób mąkę, wlej do sosu, jednocześnie mieszając, po zagotowaniu sos zgęstnieje.
  10. Do sosu ponownie włóż rolady.

Film z tym przepisem:

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *