Żur śląski. Prosty, konkretny, jak dla mnie najlepszy. Przepis wideo

Od żuru chłop jak z muru, a od śląskiego w szczególności. To zdecydowanie moja ulubiona wersja tej zupy na wędzonym boczku i kiełbasie, z ziemniakami, bez zabielania. Taki żur najczęściej jadam właśnie na Śląsku, a więc i w rodzinnym domu. Tym razem przygotowałem dla was przepis wideo, gdzie robię wszystko krok po kroku.

Przepis na żur śląski

Składniki:

  • 200 gramów boczku wędzonego,
  • 4-5 kiełbas śląskich,
  • 1 większa cebula
  • 500 gramów ziemniaków,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 0,5 litra zakwasu żytniego,
  • majeranek, ziele angieslkie, liście laurowe, sól, pieprz

– Składniki na średni garnek zupy.

Jak zrobić żur śląski? Przepis wideo

Ten przepis mam dla was także w wersji opisowej:

Żur ze śląskiego domu. Tak zrobiony podaje się na co dzień. PRZEPIS

Więcej przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *