Od żuru chłop jak z muru, a od śląskiego w szczególności. To zdecydowanie moja ulubiona wersja tej zupy na wędzonym boczku i kiełbasie, z ziemniakami, bez zabielania. Taki żur najczęściej jadam właśnie na Śląsku, a więc i w rodzinnym domu. Tym razem przygotowałem dla was przepis wideo, gdzie robię wszystko krok po kroku.
Przepis na żur śląski
Składniki:
- 200 gramów boczku wędzonego,
- 4-5 kiełbas śląskich,
- 1 większa cebula
- 500 gramów ziemniaków,
- 5 ząbków czosnku,
- 0,5 litra zakwasu żytniego,
- majeranek, ziele angieslkie, liście laurowe, sól, pieprz
– Składniki na średni garnek zupy.
Jak zrobić żur śląski? Przepis wideo
Ten przepis mam dla was także w wersji opisowej:
Żur ze śląskiego domu. Tak zrobiony podaje się na co dzień. PRZEPIS